Afganistan’ın kadın yüzücüleri Olimpiyat hayalleri için, saldırı tehditlerine meydan okuyor

Afgan kadınlar, tehditlere ve ülkedeki 30 yüzme havuzundan yalnız birini kullanabilmelerine rağmen, Tokyo Olimpiyatları'na katılmak için mücadele ediyor.

Ekin Aycan

Afganistan’da toplam 30 yüzme havuzu var; bunlardan sadece biri kadınların yüzmesine izin veriyor ve bu nedenle tehditlerle karşı karşıya. Yine de az sayıda kadın Tokyo’da Olimpiyat’larda kazanabilmek için suya dalmaya devam ediyor. 

TheHindu'nun haberine göre, hem koç hem de yeni kurulan Kadın Yüzme Komitesi başkanı olan 25 yaşındaki Elena Saboori, kadınların spor yapmak için verdiği mücadelenin bir örneği.

Bir kadın arkadaşı onu yüzmeye götürmüş, fakat daha sonra internetten nasıl yüzüleceğinin anlatıldığı videoları indirip izleyerek kendi kendine yüzme öğrenip Kabul’de bir havuzda alıştırma yapmaya başlamış.

Ekonomi öğrencisi Saboori “Başta boğulmaktan korktum ama sonra düşündüm ki koç olabilirim, çünkü burada kız çocukları yüzme bilmiyor,” diyor. 

BOĞUCU OLAN HAVUZ DEĞİL, DIŞARIDAKİ BASKI

Saboori’nin AFP ile yaptığı bir röportaj sırasında, takımının çalışmasına izin verdiği için havuza gelen tehditler neticesinde havuzdan uzak durması tavsiye edilmiş. 

Saboori “Çeşitli tehditler alıyoruz, ama güvenlik durumunun şimdi biraz daha iyi olduğunu hissediyorum ve eskisi kadar korkmuyorum. Ama bir tabuyu yıktığımı biliyorum. Bu takımı kurarak büyük bir risk aldım” diyor.

Risklerin arasında ülkenin çoğunu etkileyen Taliban ayaklanması da var. 2016’dan bu yana ülkede Taliban saldırılarından etkilenmeyen yer kalmadı, öte yandan doğu ve kuzey doğu bölgeleri IŞİD saldırılarına da  hedef oluyor. 

Çoğu kişinin kadınların çarşafla örtülüp eve tıkılması gerektiğine inandığı Afganistan’da, başka bir unsur ise ataerki ve gericilik.  

Saboori ve takımının üyeleri; sırtları, kolları ya da bacakları açık bir şekilde yüzemiyorlar. 

Takım şu anda Brezilyalı bir şirket ile uygun yüzücü kıyafetlerinin hazırlanması için iletişim halinde. O zamana kadar tayt ve siyah, likra uzun kollular üzerine mayo ve saçlarını kapatması için de bone kullanıyorlar. 

Afgan Yüzme Federasyonu Başkanı Sait İhsan Taheri, “Yüzücülerimizin en önemli engeli tabii ki güvenlik” diyor ve Saboori’nin cesaretini, Şubat ayında onu kadın yüzme komitesinin başkanı olarak atayıp bir hedef koyarak kutluyor: “Amacımız 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda en az iki erkek ve bir kadından oluşan bir takımla bulunmayı hedefliyoruz.”

Saboori, Afganistan tarihinin ilk kadın Olimpiyat yüzücüsü olacak. 

SOVYET HAVUZUNU YENİLEYEREK, KADIN YÜZÜCÜLERİ DESTEKLEYECEKLER  

Ancak yetersiz altyapı ve şiddetli ataerkil kültürün getirdiği zorluklar, hükümetin kadın takımına destek olmamasıyla perçinleniyor. Hükümet, aylık olarak ulusal spor takımlarına 500 Afgani’lik (yaklaşık 27 TL) ödeneği bile kesti. 

Yine de Taheri’nin federasyonu, en az dört hasarlı halk yüzme havuzunu onarmaya çalışıyor. Bu havuzlardan biri 1970’lerde Sovyetler tarafından başkente bakan bir tepede inşa edilmiş. Taheri, bu havuzun harabeye dönüşmeden önce dört yıl kadar hizmete açık olduğunu belirtiyor ve havuzu büyük bir yüzme merkezine dönüştürmek istiyor. 

Atletlerin desteklenmesi ve havuzun dönüştürülmesi için bir mali destek internet sitesi açılmış. Koçluk masrafları ve Afgan kadın yüzme takımının kurulması için toplam 3 bin dolar gerekiyor ancak henüz 900 dolarını biriktirebilmişler. İnternet sitesinin kurucusu Emily White; “Bu muhteşem atletlere yardımcı olmak ve tarihi değişimi desteklemek bir onurdur” diyor. 

Saboori ise pes etmemekte kararlı. 

En az bir düzine kadın, takıma katılma umuduyla öne çıktığında Saboori; “Benimle iletişime geçmişler, tabii ki kabul edeceğim. Onları hayal kırıklığına uğratamam” demiş.