Afgan kuvvetlerinin 3'te 1'i uyuşturucu üretimine dahil olmuş

ABD'nin 2001'deki işgalinden beri uyuşturucu üretiminin arttığı Afganistan'da, Afgan kuvvetlerinin 3'te 1'inin uyuşturucu endüstrisine katılmak için görevi bıraktığı söyleniyor.

Dış Haberler

Rusya Federal Uyuşturucu Deneyim Servisi'nin açıklamasına göre Afganistan kuvvetlerinin 3'te 1'i uyuşturucu endüstrisine katılmak için görevden ayrılmış. Açıklamada afyon ve eroin üretiminde üst sıralarda gelen ülkede esrar da üretildiği belirtilirken, ülkedeki genel ortamın da güvenlik kuvvetlerinden ayrılmalara yol açtığı söyleniyor.

Afganistan'da üretilen uyuşturucuların Rusya ve Doğu Avrupa'ya aktarıldığına da dikkat çekilen açıklamada, ABD'nin uyuşturucuyla mücadele operasyonlarına rağmen, ülkenin 2001'de işgal edilmesinden beri uyuşturucu üretiminin arttığı ve rekor seviyelere ulaştığı belirtiliyor. Uyuşturucuyla mücadele operasyonlarının ABD tarafından Alumni (eski adıyla Blackwater) isimli paralı asker şirketine devredildiği de söylenirken, şirketin Afgan kuvvetlerini yetiştirmek için ABD'den 309 milyon dolar aldığı vurgulanıyor.

IŞİD'in finansmanını uyuşturucudan sağlamaya başlaması sebebiyle durumun daha da endişe verici olduğu söyleyen Rusya Federal Uyuşturucu Servis Direktörü Viktor Ivanov, uyuşturucudan gelirin 1 milyar dolara vardığını da belirtiyor. Daha önce IŞİD'e bağlı grupların Afganistan'da bulunduğuna dair raporlar gelmiş, ancak bunlar Taliban tarafından reddedilmişti. Birleşmiş Milletler'in önümüzdeki sene küresel bir sorun haline gelen uyuşturucu sorunuyla ilgili toplanması bekleniyor.