AB'nin 6 kurucu ülkesi bir araya geldi

İngiltere’nin AB'den ayrılma kararının ardından birliğin kurucu 6 ülkesinin dışişleri bakanları Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi.

AA

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn İngiltere’nin AB’den ayrılmasının sonuçlarını görüşmek için Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın konuk evi Villa
Borsig'de toplandı.

Steinmeier, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, İngilizlerin aldığı kararın ardından histeriye ve şoka girilmemesi gerektiğini belirterek, "Telaşa düşülmemesi gerekir. Sanki tüm cevaplar hazır olduğu gibi yapamayız. İngiltere’nin kararının ardından depresyona ve hareketsizliğe düşemeyiz.” dedi.

Bu yüzden bugün yapacakları fikir alışverişinin gerekli olduğunu söyleyen Steinmeier, AB'de kalan ülkelerin, İngiltere'nin kararının ardından Avrupa'yı güçlü kılma iradesini göstereceğini ifade etti.
Steinmeier, insanların cevap aradığı sığınmacılar, göç, gençlerin istihdamı ve güvenlik alanlarında çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı. Steinmeier, buradan, yıllardan beri barış ve istikrarın hakim olduğu bu başarı projesinde işbirliğinin devam ettiği sinyalinin verileceğini kaydetti.

Bazı AB ülkelerinin 6 kurucu ülke dışişleri bakanının bu şekilde bir araya gelmesiyle ilgili eleştirilere ilişkin görüşü sorulan Steinmeier, Lüksemburg'da dün 28 AB ülkesinin dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiğine, gelecek günlerde de yine mevkidaşlarıyla görüşeceğine, Başbakan Merkel’in de pazartesi günü François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yi Berlin’de ağırlayacağına işaret etti. 

Steinmeier, bu tür görüşmelerin ve fikir alışverişlerin gelecek günlerde devam edeceğini bildirdi.