ABD'ye Libya istihbaratı veren kişi şirketlerin çıkarına yanlış bilgiler vermiş

Bill Clinton ve Hillary Clinton'a danışmanlık yapan Sidney Blumenthal isimli kişinin, Libya'ya dair verdiği bilgilerin iş bağlantılarıntan gelen yanlış ve taraflı bilgiler olduğu ortaya çıktı

Dış Haberler

The New York Times'ın haberine göre Bill Clinton'ın başkanlığında konuşma yazan, danışmanlık yapan ve çeşitli amaçlar için basına dedikodular sızdıran Sidney Blumenthal isimli kişi, Hillary Clinton'ın dışişleri bakanlığı zamanında da Libya konusunda danışmanlık yapmış. Ancak Blumenthal'ın verdiği bilgilerin büyük kısmı gerçek dışıymış.

Haberde, Blumenthal'ın ABD Başkanı Barack Obama'nın istememesi sebebiyle resmi bir görev alamadığı söylenirken, Libya konusunda verdiği bilgilerin de geçiş hükümetiyle iş yapan bağlantılardan geldiği söyleniyor. Bu bilgilerin ciddiye alınarak Libya ve Washington'da bulunan üst düzey diplomatik görevlilere yollandığı da aktarılıyor.

Blumenthal'ın maddi çıkarları olan şirketin, Libya hükümetinden ihale kazanmaya çalıştığı söylenirken, hastane ve okul inşa etmek gibi işlerin alınmaya çalıştığı ancak şirketin bunları da başaramadığı söyleniyor. Hillary Clinton'ın Blumenthal'ın maddi çıkarları sebebiyle bilgi verdiğini bilip bilmediği bilinmezken, Blumenthal'ın da bu soruya cevap vermediği söyleniyor.

Libya'da iş yapmaya çalışılmasının sebebinin de Muammer Kaddafi'nin ölümünün ardından doğan "fırsatlar" olduğu belirtilirken, şirketin bölgeye dair tecrübesinin de olmadığı bildiriliyor. Uzmanlar üst düzey yetkililerin sıklıkla danışmanlık ve istihbarat için devlet dışı yerlere başvurduğunu söylerken, bu durumlarda çıkar çatışmaları olabileceğini belirtiyor.