ABD’nin yeni Küba politikasına karşı WFDY'den dayanışma açıklaması

16 Haziran’da Trump ABD Hükümetinin yeni Küba politikasını açıkladı. Bu karara karşı Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu yayınladığı açıklamada ABD hükümetinin Küba'nın bağımsızlığına müdahale girişimini kınadığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump 16 Haziran tarihinde Miami kentinde Küba halkına yönelik yeni abluka politikasını açıkladı. 

Eski ABD Başkanı Barack Obama hükümetinin yapmış olduğu anlaşmanın Küba halkını değil, "baskıcı Küba rejimini" güçlendirdiğini iddia eden Trump, bu ‘yanlış ve tek yanlı politikayı’ derhal geçerli olmak üzere iptal ettiğini ilan etti. Küba halkının kendi geleceğine karar verme hakkına saygı gösterilmesini talep etti.

Trump hükümetini yeni saldırgan politikalarına karşı Dünya Demokratik Gençlik Federasyou (WFDY) ortak bir deklerasyon yayınladı. Deklerasyonda ABD hükümetinin uluslararası emperyalist politikasının, insan hayatı için vazgeçilmez olan dünya barışına saygı hususunda geçersizlik taahhüdü ortaya koyduğunu belirtti. 

İnsan haklarının doğrudan ihlali analmına gelen ablukaya karşı Küba Devrimin yanında olduğunu vurgulayan WFDY’nin açıklaması şöyle: 

DÜNYA DEMOKRATİK GENÇLİK FEDERASYONU’NUN (WFDY) KÜBA DEVRİMİ İLE DAYANIŞMA DEKLARASYONU

16 Haziran 2017'de Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, hükümetinin yeni Küba politikasını açıkladı. Bu yeni karar Donald Trump’ın  Küba halkının geçmişi ve onların gerçekleriyle ilgili hiçbir şey bilmediğini gösterdi. Karar, "Küba’ya karşı Birleşik Devletlerin Ulusal Güvenliği kuvvetlendirme Protokolü" olarak adlandırılan ve Küba Devrimine karşı saldırıların ağırlaştırılmasını amaçlayan bir direktifle imzalandı.

Amerikan başkanı, kararını savunurken Küba’da insan hakları konusundaki endişeleri hatırlattı. Ancak bir taraftan neredeyse yarım yüzyıldır sürmekte olan iktisadi, ticari ve finansal abluka  uluslararası alanda ve ABD yurttaşlarının çoğunluğu tarafından haklı görülmemektedir. Trump, kibirli bir biçimde, ablukanın kaldırılmasına ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine şart olarak Küba'da iç değişiklikler yapılması gerektiğini savundu.

WFDY olarak her zaman, 1962'den bu yana Birleşik Devletler hükümeti tarafından tek taraflı olarak kurulan bu abluka poiltikasının Küba’dan hiçbir ödün verilmeden kaldırılmasını Küba Devrimi'nin tutumuyla beraber savunduk. Bunun yanı sıra, bu soykırım politikası, insan haklarının açık ve sürekli ihlalini oluşturuyor. Ablukanın asıl amacı Küba'yı, egemen ve bağımsız ulus olarak tam gelişimi için gerekli kaynaklardan mahrum bırakmak. Aynı zamanda bu uygulamalar, diğer ulusların gelişimine de olumsuz bir etki bırakmakta. 

Küba üzerindeki bu ekonomik abluka getirdiği sınırlamalara rağmen, Küba Devrimi, emperyalist tariflerden ayrılarak, Küba halkının temel hak ve özgürlüklerden yararlanmasını sağlamıştır. Buna ek olarak, dünyanın birçok ülkesindeki insan haklarının geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Kuzey Amerika toplumunda temel insan haklarının sistematik bir şekilde ihlal edildiği ve diğer ülkelerde de Birleşik Devletler tarafından bu hakların sıklıkla ihlâl edildiği görülmektedir. ABD hükümetinin uluslararası emperyalist politikası, insan hayatı için vazgeçilmez olan dünya barışına saygı hususunda geçersizlik taahhüdü ortaya koymuştur.

Küba Devrimi, dünya üzerindeki sol ve ilerici gençlerin modelidir. Galip çıkan Küba sosyalist projesi, neredeyse 60 yıldır emperyalist dünya gücünün her türlü saldırganlığına meydan okuması konusunda adalet ve gücü temsil ediyor. 

WFDY, Kuzey Amerika hükümetinin Küba'nın bağımsızlığına müdahale girişimini kınamaktadır. Küba halkının bağımsız ve egemen bir halk olarak kendi kaderini tayin hakkını meşru sayıyor ve Küba halkının kendi geleceğine karar verme hakkına saygı gösterilmesini talep ediyoruz.

Yaşasın Küba Devrimi!

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu

Budapeşte

Haziran 2017