ABD'nin üsleri gözlem talebine İran'dan yanıt: Yalnızca bir rüya

İran, ABD'nin ülkedeki üsleri gözlemleme talebinin "yalnızca bir rüya" olduğunu söyledi.

Dış Haberler

İran, ABD'nin Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin Tahran'daki askeri üsleri ziyaret etme talebinin, 2015'te İran ve ABD'nin de dahil olduğu nükleer anlaşması nedeniyle, "yalnızca bir rüya" olabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama'nın yaptığı nükleer paktı "şimdiye kadarki en kötü anlaşma" olarak nitelendirmişti.

Nisan ayında Trump, İran'a nükleer yaptırımların askıya alınması kararının, ABD'nin çıkarlarına olup olmadığı konusunda gözden geçirilmesi kararını vermişti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley geçen hafta Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (IAEA), nükleer anlaşma yoluyla yasaklanan faaliyetleri gizlememelerini sağlamak için İran'ın askeri üslerine erişim talep etti.

İran hükümet sözcüsü Muhammad Baker Nobakht, devlet televizyonunda yayınlanan haftalık basın toplantısında, "İran'ın böyle ziyaretlere asla izin vermeyecektir. Yalnızca bir rüya olan bu söylemlere itibar etmeyin" dedi.

ABD yasalarına göre, Dışişleri Bakanlığı, İran'ın nükleer anlaşmaya uyumunu her 90 günde bir Kongre'ye bildirmeli. Bir sonraki tarih Ekim ayı ve Trump'ın o zamana kadar ABD'nin İran'ı uyumsuz ilan etmesi bekleniyor.

Anlaşma şartlarına göre, uluslararası nükleer gözlemci, nükleer malzeme veya faaliyetlerle ilgili endişeler varsa, İran tesisatlarının denetimini talep edebiliyor.