ABD'nin tanınmış dini liderleri, Charlottesville'den sonra Trump'a sahip çıkıyor

Charlottesville'deki ırkçı eylemleri düzenleyen ve bir anti-faşist eylemciyi öldüren gruplarla, ırkçılık karşıtı göstericileri aynı kefeye koyan Trump'a, ABD'nin tanınmış din adamları ve cemaat liderlerinden destek geldi.

Dış Haberler

ABD'nin tanınmış dini muhafazakarları, Başkan Donald Trump'ın, Virginia'da neo-Nazilerle beyaz üstünlükçüler tarafından düzenlenen ve şiddet olaylarının yaşandığı gösteriler sonrasında yaptığı, "iki tarafı da" suçlayan açıklamalarına sahip çıktı. Trump, ırkçılar ve anti-faşist grupları olaylardan eşit derecede sorumlu tutmuştu.

Protestan Hıristiyan Jerry Falwell Jr, Trump'ın daha parlak ve siyaseten doğrucu bir kariyeri olabileceğini ancak ırkçı olmadığını söyledi. Geçtiğimiz hafta beyaz üstünlükçülerin "kötü, günahkâr, iğrenç davranışı"nı eleştiren eski Arkansas Valisi Mike Huckabee de, cemaatinin Trump'ın arkasında olduğunu belirtti.

Muhafazakar hıristiyanların tutumu, faşistleri kınamayan Trump'ın "dengeci" görünen açıklamasıyla aynı kareye girme çabası olarak yorumlanıyor.

LIBERTY ÜNİVERSİTESİ MEZUNLARI DİPLOMALARINI GERİ VERMEYE HAZIRLANIYOR

Trump, Charlottesville'de bir Konfederasyon heykelinin kaldırılmasına karşı, beyaz üstünlükçülerin anti-faşistlere dönük şiddet içeren eylemleri karşısında, "pek çok tarafın" suçlanması gerektiğini ve her iki tarafta da "çok iyi insanlar" olduğunu söylemişti. ABD Başkanı'na göre, kölelik yanlısı Konfederasyon'la ilişkili iç savaş anıtlarının kaldırılmasına dönük talepler saldırganca.

Öte yandan Trump'ın seçmen ağırlığını oluşturan beyaz protestan hıristiyanların, Başkan'ın sözlerini umulduğu kadar desteklemediği görüldü. Çok sayıda protestan cemaati, nez-Naziler, Ku Klux Klan(KKK) ve diğer beyaz üstünlükçü grupları, 32 yaşındaki anti-faşist eylemci Heather Heyer'ın ölümüne neden olduğu gerekçesiyle kınadı.

Virginia'daki hıristiyan merkezli Liberty Üniversitesi'nin sahibi Falwell, Trump'ın her iki taraftaki "iyi insanlar"dan söz ederken, muhtemelen protestocular hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Falwell; "Ona destek verme nedenlerimden biri siyaseten doğruyu değil, kalbinde olanı söylemesi. Ancak vücudunda ırkçı tek bir kemik yok"  dedi.

Pazar günü bir radyo programına konuk olan Liberty Üniversitesi mezunları ise, Falwell'in Trump'a desteği nedeniyle üniversite diplomalarını geri vermeye hazırlandıklarını söyledi.

'NİYET TRUMP'I BEYAZ SARAY'DAN DEVİRMEK'

Politikaya girmeden önce muhafazakâr bir baptist papaz olan Huckabee ise, Trump'ın imanlı biri olduğuna dikkat çekerek olayları "Donald Trump'u Beyaz Saray'dan devirmek ve nihayetinde yerinden oynatmak için bir girişim" diyerek yorumladı.

Huckabee, bir sorun olmadığına işaret etmek için, Trump'ın inançla ilgili danışma kurulundan yalnızca bir kişinin istifa ettiğini hatırlattı. New York'un büyük cemaatli protestan kiliselerinden birinin papazı olan A.R. Bernard, olayların ardından Trump'ın gayrı resmi Protestan danışma kurulundan istifa etmiş ve gerekçe olarak "benim ve yönetimin değerleri arasında derinleşen bir çatışmanın bariz olduğu açığa çıktı" demişti. 

Güney Carolina'da küçük bir cemaate liderlik eden ve Trump'ın danışma kurulunda yer alan afro-amerikan papaz Mark Burns de, bir televizyon programında Trump'ın tarafında olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Neo-Nazileri desteklediğine inanmıyorum, beyaz üstünlükçüleri desteklediğine inanmıyorum. Şahsen KKK'ya, neo-Nazilere atıfta bulunarak daha güçlü şeyler söyleyecektim, ancak tüm bilgilere sahip değilim."