ABD'nin Suriyeli 'muhalifleri' silahlandırmak için Belarus'la yaptığı silah anlaşması ortaya çıktı

ABD'nin Suriyeli "muhalifleri" silahlandırmak için Belarus'la yaptığı silah anlaşması ortaya çıktı. ABD'nin tüm çabasına rağmen, Belarus'un satmaya çalıştığı silahların 30 yıllık olduğu ve anlaşmanın "muhaliflerin" silahlandırılmasını geciktirdiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

BuzzFeed News tarafından yapılan haberde, ABD'nin Purple Shovel isimli taşeron bir şirket üzerinden Belarus'tan binlerce Rus yapımı silah almaya çalıştığı, ancak silahların 30 yıllık olduğu ve düzgün çalışmadığı, bu sebeple anlaşmadan vazgeçildiği aktarılıyor.

Silahların alınma sebebinin ise Suriyeli "muhalifleri" silahlandırmak olduğu söylenirken, anlaşma sırasında 41 yaşındaki ABD vatandaşı silah tüccarı Francis Norwillo'nun, tarihi geçmiş el bombasının patlaması sebebiyle öldüğü bildiriliyor.

ABD'nin "demokratik olmayan" rejimlerle işbirliği yapmayacağına dair kendi politikalarına uymayarak, Avrupa Birliği tarafından da yaptırım uygulanan Belarus'tan milyonlarca dolar değerinde silah alınması için Purple Shovel'a izin verdiği söyleniyor.

Belarus'un Suriye yönetimine de silah sattığı bildirilirken, BuzzFeed News'e konuşan bir Pentagon sözcüsü, eğit-donat programında hala kararlı olduklarını, Belarus ile yapılması planlanan anlaşmanın yapılamamasının hiçbir şeyi engellemediğini, sadece silah alımını geciktirdiğini açıklıyor.

Haberde, Purple Shovel'ın bilinmeyen küçük bir firma olduğu ancak çok büyük anlaşmalarda rol oynadığı belirtiliyor.