ABD'nin Suriye'de öldürdüğü Kaide'cinin görevi neydi? Türk sınırından nasıl geçti?

ABD'nin Suriye'de İHA saldırısıyla öldürdüğü Mısırlı cihatçının, Nusra Cephesi'ni küresel cihat şebekesinden çıkmaya ikna etmek için görevlendirildiği iddia edildi.

Dış Haberler

5 Nisan günü, ABD'ye ait insanız hava aracı, Suriye'de Mısırlı cihatçı Rifai Taha'yı öldürmüştü.

El Kaide'nin önemli isimlerinden Taha'nın, öldürüldüğü sıralarda, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi militanları ile görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Middle East Eye'ın (MEE) haberine göre, Taha, Nusra militanlarını "küresel savaş"tan ayrılmaya ve Esad'la savaşa odaklanmaya ikna etmeye çalışıyordu.

Taha, Nusra'ya, Suriye'deki diğer silahlı gruplarla çatışmamasını, bu çatışmaların Esad'la mücadele zarar verdiğini söylüyordu.

Mısır'da Cemaat-i İslamiye'nin kurucularından Taha, esas olarak Ahrar'uş Şam ile Nusra Cephesi arasındaki çatışmaları durdurmak istiyordu. Taha'nın önerisi, Nusra savaşçılarının Ahrar'a katılmasıydı.

Taha'nın Suriye'ye Hatay-Bükülmez üzerinden giriş yaptığı söyleniyor. Buradan Atme'ye geçen Taha'nın, Türk ordusu ve istihbaratının izniyle geçiş yaptığı söyleniyor.

Taha'nın İdlib'de yaptığı toplantıda Nusra lideri Ebu Muhammed el-Colani'nin de bulunduğu iddia ediliyor.

Taha'nın yolculuğu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, El Kaide liderinin tuzağa düşürüldüğünü düşünüyor. Bu kaynağa göre Taha, Suriye'ye "ya Türkler, ya da kendi insanları tarafından" ölüme yollandı.