ABD’nin Suriye özel temsilcisi Türkiye, Katar, Suudi turunda

ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek Suriye üzerine görüşmeler yapacak. Ziyaretin İdlib mutabakatının cihatçıların tampon bölgeden çıkmamasıyla başarısızlığa uğramasının hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’in 15-23 Ekim tarihlerinde Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek Suriye’de “siyasi çözüm ve yeni anayasa" üzerine görüşmeler yapacağı belirtildi.

Dün yapılan yazılı açıklamada, Jeffrey’in ziyaretlerinde “Suriye halkından temsilcilerle” buluşacağı ve onlara BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye hakkındaki 2254 sayılı kararına ve BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura’nın Suriye Anayasa Komitesi’nin en kısa zamanda oluşturulması için çabalarına ABD’nin tam desteğini yineleyeceği belirtildi.

Jeffrey’in dün Türkiye ile başlayan ziyaretinin, Moskova ile Ankara arasında İdlib konusunda Eylül ayında varılan mutabakatın başarısızlığa uğramasının hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Bir diğer dikkat çekici gelişme de ziyaretin Türkiye ile ABD arasındaki Rahip Brunson krizinin sona ermesinin ardından gerçekleşmesi. 17 Ağustos’ta Suriye özel temsilciliğine getirilen Jeffrey, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi’ydi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili Suudi Arabistan ziyareti sonrası Türkiye’ye geleceği biliniyor.