ABD'nin Suriye komplosuna dair ilginç bir ifşaat: Bize diyalog önermemiştiniz!

ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford ile Suriyeli bir "muhalif" arasında sosyal medyada dönen bir tartışma, Washington'un "rejim değişikliği" konusunda "muhaliflere" verdiği sözleri gözler önüne serdi.

Erman Çete

Suriye'de vekalet savaşı 5. yılını doldururken, "muhalifler"le dış destekçileri arasındaki husumet de artıyor.

ABD'nin dönemin Şam Büyükelçisi ve Suriye'deki protestoların yönlendirilmesinde karanlık bir rolü bulunan Robert Ford'un New Yorker'a verdiği röportaj, kavgayı alenileştirdi.

Geçen hafta 51 ABD Dışişleri Bakanlığı diplomatının Obama'ya, "Esad'a saldır" çağrısında bulunduğu açıklamaya ilişkin konuşan Ford, Irak'taki deneyimden "rejim değişikliği" operasyonunun olumlu siyasi değişiklikler yaratmayacağını öğrendiklerini, iç savaş durumunda da muhalefetle hükümet arasında müzakereye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ford, 2012 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ortak bildirisinin, sorunu çözecek zemin yaratmada başarısız olduğunu savundu.

2014 yılına kadar Washington'la birlikte çalışan Ford, bu yıl Obama yönetiminin "muhaliflere" yetirince destek vermediği gerekçesiyle görevinden ayrılmıştı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki ABD politikasının Avrupa'nın Moskova'ya karşı birliğini sağlamak olduğunu kaydeden Ford, şimdi Suriye'den kaynaklı mülteci sorunu nedeniyle Avrupa'nın birliğinin sorgulandığını söyledi.

Ford mülakatında, Obama'nın merkeze IŞİD'i koyan politikasını da eleştirerek, Suriyeli Sünni Arap toplumunun Esad'ı IŞİD'den daha büyük bir sorun olarak gördüğünü ileri sürdü.

'MUHALİF'TEN FORD'A TEPKİ
Eski elçinin bu sözlerinin ardından, Twitter'da "@THE_47th" olarak da bilinen ve 2011'den beridir verdiği "içeriden" bilgilerle ün salan Humuslu S. Rifai, Ford'a tepki gösterdi.

Rifai peş peşe attığı tweetlerde şunları söyledi:

Şam'da yapılan toplantılarda bize söylediğiniz bu değildi. Bize ilettiğiniz mesaj bu değildi.

2011'de, birçok siyasi muhaliften daha fazla özgürlüğünüz vardı ve toplantılarınız boyunca yukarıdaki mesaj farklıydı.

Taraf değiştirmeye hazır görünen rejim yetkilileriyle birlikte oturacak cesaretiniz vardı. Ve mesajınız kesinlikle 'müzakere' değildi.

Abu Remmaneh, Malki ve diğer bilinen muhaliflerin evlerinde yaptığınız toplantıları hatırladınız mı? Verdiğiniz sözleri hatırladınız mı?

Bu toplantılar hakkında daha fazla özele girmek istemiyorum Bay Ford, bu sizin de benim de çıkarımıza değil.

Ayrıntılar rüzgarda dağılan yellenme gibi Bay Ford. Önemli olansa, sizin ve başkanınızın defalarca söylediğiniz 'Esad gitmeli' kısmı.

Yani siz başından beri Obama'nın 'hükümetle müzakere' istediğini biliyordunuz, siz ve o bize 'Esad gitmeli' deyip durdunuz mu?

Bir süre sonra Ford, Rifai'ye cevap verdi ve şunları söyledi:

Bizim size Suriye hükümeti ile diyalog ve protestoları barışçıl tutma çağrısı yaptığımızı hatırlamalısınız.

Bu sözleriyle, Ford protestocuların, Batı ve Körfez basınının iddialarının aksine, barışçıl değil şiddet içeren eylemler yaptığını ima etmiş oldu.

Ford'un cevabı üzerine tekrar tweet atmaya başlayan Rifai şunları söyledi:

Hama ziyaretiniz diyalogla mı ilgiliydi? Malki toplantılarınız barış hakkında mıydı? Zekâmla alay mı ediyorsunuz?

Menaf Tlass ya da başbakanın taraf değiştirmek üzere olduğunu bildiğiniz zaman da onları diyaloğa mı çağırdınız?

Obama'nın 'Esad çekilmeli' sözlerinde diyalog nerede?

Faruk el-Şara [O dönem Cumhurbaşkanı Yardımcısı idi] muhalifleri 2011'de toplantıya çağırdığında, Nebil Maleh, Mişel Kilo ve Fayez Sara'ya diyaloğa girmemelerini tavsiye ettiniz.

Bulgar Büyükelçisi'nin hafızanızı tazelemesini ister misiniz? B.R.'ya ne dersiniz? Ya da M.T.? Siz muhalefete diyalog kurmamasını önerdiğinizde hepsi oradaydı.

O dönem bize AB'yi dolaşarak davamız hakkında lobi yapmamız ve Esad'la bağı keserek AB'den faydalanmak konusunda dersler veriyordunuz.

Böylece, Ford'un kendisinin ve Obama'nın Suriye krizinde diyalogu önerdiği iddiasına, bizzat Ford'un örgütlediği muhalifler tarafından sağlam bir tokat atılmış oldu.

Birincisi, Ford, gösterilerin "barışçıl" olmadığını ima ediyordu; ikincisi, bugün söylediklerinin aksine, muhalefete Esad'la ilişkisini kesmesini önererek bir "rejim değişikliği" operasyonu yapıyordu.

Robert Ford, 2011 yılında yanına Fransız elçisini de alıp Hama ve Humus'a giderek, protestoculara desteğini sunmuş, aynı yıl "can güvenliği" olmadığı gerekçesiyle Suriye'den geri çağırılmıştı.

Rifai'nin tweetleri: