ABD’nin Kudüs kararı BM’de görüşülecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasından vazgeçilmesi üzerine tasarıyı oylayacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasından vazgeçilmesini öneren tasarıyı bugün oylayacak. Tasarının Washington tarafından veto edilmesi bekleniyor.

Mısır tarafından hazırlanan bir sayfalık metinde doğrudan ABD ya da Trump’tan söz edilmiyor.  Diplomatlara göre, kabul edilme olasılığı bulunmasa da, öneriye 15 üyenin birçoğunun destek vermesinin Trump’ı bu konuda biraz daha yalnızlaştırması bekleniyor.

'TEMSİLCİLİK AÇMAYIN' ÇAĞRISI

BM Güvenlik Konseyi’nde bir önerinin kabul edilmesi için 9 lehte oy verilmesi ve ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin’den herhangi biri tarafından veto edilmemesi gerekiyor.

Tasarıda Kudüs’ün statüsüyle ilgili son kararlardan derin utanç duyulduğu belirtilerek, “Kudüs kutsal şehrinin niteliğini, statüsünü ya da demografik yapısını değiştirmek anlamına gelen hiçbir karar ya da eylemin yasal etkisi yoktur, bunlar hükümsüz ve geçersizdir ve Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarıyla uyumlu olarak feshedilmelidir” ifadesine yer verildi.

Tasarıda tüm ülkeler Kudüs’te diplomatik temsilcilik açmaktan kaçınmaya çağrıldı.