ABD'nin Kıbrıs elçisi pot üstüne pot kırdı

Kıbrıs'taki ABD elçisi, Kıbrıs liderinin Moskova ziyareti ile muhalif siyasetçi Nemtsov'un öldürülüşünün bağlantılı olduğunu ima edince büyük tepki geçti.

Dış Haberler

Kıbrıs'taki ABD Büyükelçisi John Koenig, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades'in Rusya ziyareti ile Putin muhalifi Boris Nemtsov'un öldürülmesini birbirine bağlayınca, büyük tepki çekti.

Koenig, Twitter hesabından, "Kıbrıs halkı, buradan bakınca Rusya'nın bu hafta nasıl göründüğü hakkında ne düşünüyor? Anastasiades'in ziyareti ve açıklamaları, Nemtsov'un öldürülmesi?" yazdı.

Bu mesajın ardından elçi Kıbrıslılar tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Eleştirilere Kıbrıs Ortodoks Kilisesi de katıldı ve Koenig'in görevden alınmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Anastasiades de, Koenig'in iki ülke arasındaki ilişkilere fayda getirmekten çok ilişkileri soğuttuğunu söyledi. Kıbrısli lider, adanın 28 üyeli Avrupa Birliği içerisinde Rusya'nın en güvenilir seslerinden birisi olduğuna da dikkat çekti.

Koenig, daha sonra "niyetinin bu olmadığını" izah eden bir açıklama yaptı ve iki olay arasında bağlantı kurmadığını savundu. 

Büyükelçilik ise, Koenig'in 2015 yılının yazında görev süresinin dolacağını ve adadan ayrılacağını söyledi. Elçilik, Koenig'in ayrılışının son olayla ilgisinin bulunmadığını belirtti.