ABD'nin internet denetimine dair belgeler yayımlandı: Tüm internet gözetleniyor

ABD kuruluşu NSA'in tüm internet trafiğini gözetlediğine ve herkesin internet aktivitesini mail adresi üzerinden takip edebildiğine dair belgeler yayımlandı.

Dış Haberler

Edward Snowden'ın ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nden (NSA) sızdırdığı belgeleri yayımlayan The Intercept, NSA gözetimine dair yeni belgeler yayımladı. Belgelerde XKEYSCORE isimli NSA sistemi ile tüm internet trafiğinin gözetlendiği görülüyor.

NSA'in yalnızca tek bir mail adresini girerek, kişilerin tüm internet faaliyetini izleyebildiği görülürken, ABD, Meksika, Brezilya, İngiltere, İspanya, Rusya, Nijerya, Somali, Pakistan, Japonya, Avustralya dahil olmak üzere pek çok ülkede 150 gözetim noktası olduğu görülüyor.

2009 yılında tüm internet faaliyetinin 3 ila 5 gün arasında depolandığı, meta verilerinse 30-45 gün depolandığı görülürken, veritabanında on milyarlarca kayıt olduğu söyleniyor. Sistemin yalnızca internet trafiğini değil, sesli görüşmeleri, videoları, fotoğrafları ve çeşitli başka faaliyetleri de izlediği söyleniyor.

İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda gibi NSA ortağı kimi ülkelerin XKEYSCORE sistemine erişimi olduğu belirtilirken, bu sistem üzerinden Yeni Zelanda hükümetinin önemli pozisyonlara gelecek kişiler hakkında casusluk yaptığı da yayımlanan belgelerde görülüyor.

Sistemin kapsamı nedeniyle şüpheli faaliyetleri anında tespit edebildiği, ancak istismara da çok açık olduğu söyleniyor.