ABD'nin hedefindeki Venezuela'ya dayanışma mesajları

ABD'nin Venezuela’da 'muhalefet' lideri Juan Guaido'yu 'geçici devlet başkanı' olarak tanımasının ardından Küba, Bolivya ve Meksika Venezuela halkının yanında yer aldığını ilan etti.

soL - Dış Haberler

ABD'nin Venezuela’da "muhalefet" lideri Juan Guaido'u "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ve Venezuela ordusunu "göreve çağırması"nın ardından çok sayıda ülke darbe girişimine karşı Venezuela'nın yanında yer aldığını ilan etti.

Küba Halk Meclisi yaptığı açıklamada "ABD destekli darbe girişimine karşı Venezuela halkını ve yasal lideri Maduro'yu" desteklediğini duyurdu.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel de Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Bolivarcı Devrimi itibarsızlaştırma ve istikrarsızlaştırmaya dönük emperyalist girişimler karşısında Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu destekliyor ve onunla dayanışıyoruz" dedi.

'EMPERYALİST TEHDİT BERTARAF EDİLECEKTİR'

Bolivya'dan yapılan açıklamada Venezuela halkı ve lideri Maduro'nun yanında yer almaya devam edileceği ilan edilirken, "Venezuela'nın onurlu halkı, karşı karşıya kaldığı emperyalist müdahale tehdidini bertaraf edecek güçtedir" ifadelerine yer verildi.

'POLİTİKAMIZDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK'

Meksika Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden yapılan açıklamada ise, Guaido'nun başkanlık iddiası ve Washington'un tanıma hamlesinin Meksika'nın Venezuela politikasında bir değişikliğe yol açmadığı belirtildi.

RUSYA: ABD YENİ BİR RENKLİ DEVRİM YARATMA ÇABASINDA

Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, RIA-Novosti'ye yaptığı açıklamada, “Rusya Maduro'yu Venezuela'nın yasal bir şekilde seçilmiş devlet başkanı olarak tanımaktadır ve bu yaklaşımda bir değişiklik olmayacak” dedi. Klimov, ABD'nin Venezuela'da yeni bir renkli devrim organize etmeye çalıştığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da daha sonra bir açıklama yaparak "Moskova ABD'yi Venezuela'ya askeri müdahale konusunda uyarıyor" dedi. Bakanlık açıklamasında "Venezuela bizim desteklediğimiz ve desteklemeye devam edeceğimiz bir stratejik ortağımızdır. Egemenliğini koruması ve içişlerine karışılmaması için Venezuela'yla birlikte olacağız" denildi. 

İBRAHİM KALIN: ERDOĞAN, 'DİK DUR YANINDAYIZ' DEDİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak Türkiye'nin desteğini ifade etti ve 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' dedi" ifadelerini kullandı. Kalın, "WeAreMADURO" etiketiyle paylaştığı mesajında, "Türkiye, CB'mız Erdoğan'ın liderliğinde bütün darbe girişimlerine karşı ilkeli duruşunu koruyacaktır" ifadelerine de yer verdi.

ÇİN: VENEZUELA'YA DIŞ MÜDAHALEYE KARŞI ÇIKIYORUZ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin'de basın toplantısı düzenledi. Venezuela'daki mevcut gelişmeleri takip ettiklerini kaydeden Hua, tarafları mantıklı ve soğukkanlı hareket etmeye çağırdı. Hua, "Çin tarafı, Venezuela hükümetinin ülkenin ulusal egemenlik, bağımsızlık ve istikrarını korumaya yönelik çabalarını destekliyor, Venezuela'ya dış müdahale karşı çıkıyor" ifadelerini kullandı.

İRAN'DAN MADURO'YA DESTEK

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de, Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında ABD'yi eleştiren Kasımi, "İran, Venezuela'nın iç işlerine yönelik her türlü dış müdahaleye ve yasalara aykırı, meşru olmayan adımlara karşıdır. İran, darbe girişimleri ve halka karşı yürütülen politikalarda Venezuela hükümeti ve halkını desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN'DEN AÇIKLAMA

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Venezuela’da yaşanan olaylardan dolayı endişe duyduğunu ve bazı ülkelerin Venezuela’nın meşru Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı darbe girişimine ve ülkenin içişlerine müdahale etmesini kınadı. Açıklamada, “Filistin Devleti, ülkelerin egemenliği ve iç düzenine saygı ilkesine bağlılık konusundaki tavrını yineleyerek, kapsamlı ve barışçıl bir ulusal diyalog yoluyla daha fazla istikrar, birlik ve refah için Venezuela’nın meşru talepleriyle dayanışmasını teyit ediyor” denildi. Açıklamada, Filistin Devleti’nin Filistin davasına her alanda daima destek veren Venezuela’yı ve meşru lideri Maduro’yu derinden takdir ettiğine vurgu yapılarak, Venezuela ve halkıyla dayanışma içinde olduğuna dikkat çekildi.

GÜNEY OSETYA: BAĞIMSIZ BİR ÜLKE VATANDAŞLARININ İRADESİNE MANİPÜLASYON

2009 yılında Venezuela’nın devrimci lideri Hugo Chavez tarafından bağımsızlıkları tanınan Abhazya’nın ardından Güney Osetya da “yasal olarak seçilen Nicolas Maduro ile dayanışma içerisinde olduğunu” açıkladı. Güney Osetya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Yapılan bağımsız bir ülkenin vatandaşlarının iradesinin manipüle edilmeye çalışılmasıdır” denildi. “Muhalefetin eylemlerine ABD ve bazı ülkelerin verdiği hızlı tepki, bu müdahalenin daha önceden planlandığının ve Venezuela devletinin yıkılmasının hedeflendiğinin şüphe götürmez kanıtıdır” ifadelerine yer verilen açıklamada, Güney Osetya’nın yasal olarak seçilen Venezuela Başkanı Nicolas Maduro ile dayanışma içerisinde olduğu belirtildi.