ABD'nin göçmenlik yasaları değişiyor

11,2 milyon belgesiz göçmenin yaşadığı tahmin edilen ABD'de, göçmenlik yasaları değişiyor. Obama tarafından gerçekleştirilen değişiklikler, 5 milyona yakın göçmeni etkileyecek.

Dış Haberler

ABD Başkanı Barrack Obama, ülkenin göçmen politikasında yapılacak olan ve milyonlarca kaçak göçmeni sınırdışı edilmekten kurtaracak değişikleri açıkladı. Televizyonda yayınlanan konuşmasnda, “gölgelerden çıkın ve yasal olun” diyen Obama, Kongre'yi pas geçerek gerçekleştirilen bu reformla, 5 milyona yakın göçmenin ülkedeki illegal durumunun değişeceğini belirtti.

Obama'nın açıkladığı plana göre, 5 yıldan fazladır ülkede bulunan ve çocuğu ABD vatandaşı olan ebeveynler, 3 yıllık çalışma izni için başvurabilecek. 1 Ocak 2010'dan önce ABD'ye gelen ve 5 ya da daha uzun süredir ülkede yaşayanlar, sabıka kayıtları yoksa bu yeni düzenlemeden yararlanabilecek. Plan, 16 yaşından küçükken ABD'ye gelmiş ve 31 yaşını aşmamış göçmenlerin başvurabildiği “Dreamers” programındaki 31 yaş üst limitini de kaldırıyor.

Muhalefetteki Cumhuriyetçiler ise değişikliği Kongre'den geçirmeyen Obama'ya öfkeli. Bu durumu, “yetki ihlali” olarak tanımlayan Arizona Senatörü John McCain, planın “göç sistemindeki bozuklukları düzeltmeyeceğini” belirtti.