ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi: Türkiye ile istihbarat işbirliğini azaltmalı, üst düzey görüşmeler yapmamalı

ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Eric Edelman, çok sert bir yazı kaleme aldı. Edelman, Türkiye'nin üst düzey yetkililerin görüşmelerine katılmasının engellenmesini ve istihbarat işbirliğinin seviyesinin düşürülmesini isterken, ABD'nin uluslararası mali kurumlarda Türkiye'ye verdiği desteğin durdurulmasını talep etti.

Dış Haberler

Türkiye, Irak-Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadele kapsamında İncirlik'i ABD'ye açıp PKK'ye operasyonlar düzenlerken, Washington'dan Türkiye politikasına ilişkin sert sesler yükseliyor.

New York Times'a bir makale yazan ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Eric Edelman, Türkiye'ye "yaptırım" uygulanmasını istedi.

ABD-Türkiye arasındaki İncirlik mutabakatının hem Washington'ın IŞİD'le savaşını hem de Türkiye'nin istikrarını olumsuz etkileyebileceğini savunan Edelman, Türkiye'nin İncirlik'i açmasının nedeninin Suriye politikasındaki değişiklik değil, iç siyasi gelişmeler olduğunu belirtti.

Anlaşmadan hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "çözüm yolundaki" Kürt sorununda çatışmaları yeniden başlattığını söyleyen Edelman, "Türkiye, işleri daha da kötüleştirerek, ABD'nin IŞİD'le savaşındaki en güvenilir müttefiki Suriye Kürtlerine de kötü saldırdı" dedi.

ABD ÇOĞULCU, TÜRKİYE İHVAN'CI İDDİASI
Edelman, ABD'nin Esad sonrası Suriye fikrinin hep "çoğulcu" olduğunu, ancak Türkiye'nin Sünni egemenliğindeki bir Müslüman Kardeşler yönetimini zorlayarak işleri zorlaştırdığını savundu.

Türkiye'nin Nusra Cephesi'ne destek verdiğini söyleyen Edelman, Erdoğan'ın 7 Haziran seçimlerinde kaybetmesinin ardından, başkanlık ve "tek parti yönetimi" için erken seçimleri zorladığını belirtti.

Edelman, Erdoğan'ın bunun için HDP'yi "terörist" kampta gösterip MHP'den oy kapmaya çalıştığını öne sürdü. Edelman'a göre Erdoğan, Irak ve Suriye'de PKK'yle PYD'yi vururken, içeride de Kürtlere yönelik bir baskı furyası başlatarak ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdi.

Erdoğan'ın Suriye'de IŞİD'e karşı en etkili güç olan Kürtleri zayıflatarak IŞİD'le mücadeleyi baltaladığını söyleyen Edelman, YPG'nin ABD desteğiyle Kobani'den bu yana elde ettiği zaferleri hatırlattı.

'IŞİD'LE SAVAŞ ZORLAŞIR'
Eski büyükelçi, ABD-Türkiye anlaşmasının daha etkili hava saldırılarını sağlayabileceğini, ancak sahadaki Kürt savaşçılardan alınan gerçek zamanlı istihbaratı sekteye uğratabileceğini yazdı.

Türkiye'nin "güvenli bölge" girişimine izin verilmesi halinde, bölgenin "ılımlılar" için değil, Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam gibi radikal gruplar için güvenli bölge olacağını söyleyen Edelman, Suriye'deki etnik ve mezhepsel şiddetin artacağı uyarısında bulundu.

Türkiye'nin Kürtlere yönelik savaşını durdurmaması durumunda, Ankara-Washington anlaşmasının "Faustiyen bir pazarlık" olacağına dikkat çeken Edelman, kısa vadeli operasyonel kolaylığın Türkiye'nin uzun vadeli istikrarsızlığına ve Kürtlerin demoralize olmasına değmeyeceğini savundu.

Edelman, şiddet ve isyanla sarsılan Türkiye'nin, ABD'nin bölgede istediği "seküler ve demokratik Türkiye" rolünü oynayamayacağını söyledi.

'YAPTIRIM' ÖNERİSİ
Türk yetkililerin umutsuzca ABD'li mevkidaşlarından "onay" beklediğine dikkat çeken Edelman, ABD'nin bu istekleri geri çevirmesi ve daha fazlasını yapması gerektiğini belirtti.

Edelman'a göre, Obama yönetimi Türkiye'nin üst düzey yetkili toplantılarına katılımını sınırlamalı, istihbarat işbirliğini azaltmalı ve Erdoğan'ın politikalarının zemin hazırladığı olası bir ekonomik kriz nedeniyle uluslararası mali kuruluşlardaki ABD desteğini durdurmalı.

Edelman, Türk liderlerin söylemlerini değiştirmesinin çok zor olduğunu, ancak ABD'nin, Türkiye'nin başarısız Suriye politikası ve Erdoğan'ın mutlak siyasi iktidarı isteyen dik kafalı arayışı nedeniyle oluşan boşlukta yutulmasını engellemek için baskı uygulamasının zorunluluk olduğunu kaydetti.