ABD’nin ‘eğitip donattığı’ militanlar: Nusra bize garanti vermişti

ABD tarafından “eğit-donat” programı kapsamında eğitilip silahlandırılan 30. Bölük militanlarından birçoğu Nusra Cephesi tarafından kaçırıldı. Kaçırılan grubun bir komutanı, “Nusra bize garanti vermişti” dedi.

ABD tarafından Türkiye ve Ürdün’de açılan “eğit-donat” kamplarında askeri eğitim aldıktan sonra silahlandırılarak Suriye’ye gönderilen militanlardan bir bölümü El Kaide’ye bağlı Nusra Cephesi tarafından kaçırıldı.

Geçtiğimiz günlerde çok sayıda üyesi Nusra Cephesi tarafından kaçırılan 30. Bölük adlı gruba bağlı bazı militanlar El Cezire’ye konuştu. Nusra’dan “Müslüman kanı dökmemesini isteyen” 30. Bölük komutanlarından Ammar el-Vavi, “Kara kuvvetleri komutanımız, IŞİD’le savaşmak için Suriye’ye gitti. Bizimle Nusra arasında daha önceden bir anlaşma ve koordinasyon kurulmuştu ve bize Suriye halkının güvenliğinin sağlanması için IŞİD’le mücadele edileceğine dair garanti verilmişti. Bizim güçlerimiz Suriyelidir ve Suriye halkının güvenliğini sağlamak için IŞİD’e ve rejime karşı mücadele etmektedir” diye konuştu.

Zeina Kodr tarafından Kilis’te hazırlanan haberde, 30. Bölük’ün ABD tarafından “IŞİD’le mücadele için” eğitilen kişilerden oluştuğu aktarıldı. Gruba bağlı militanların Suriye’ye girdikten sonra Özgür Suriye Ordusu gibi gruplarla görüşürken Nusra Cephesi’nin saldırısına uğradığı, grubun komutanı ve çok sayıda üyesinin kaçırıldığı kaydedildi.

Haberde, “Nusra Cephesi, IŞİD’e karşı savaşmasına rağmen kendisini Amerika’nın hedefleri arasında görüyor, bu yüzden de Amerika’nın Suriyeli gruplara nüfuz etmesini engellemeye çalışıyor. Öte yandan Amerika da sahada ortaklara ihtiyaç duyuyor; Amerika şimdiye kadar Kürtlerle işbirliği yaptı; ancak ona da Türkiye karşı çıkıyor” denildi.

Nusra Cephesi'nin 30. Bölük’e yönelik saldırısının başka grupları da ABD ile işbirliği konusunda kaygılandıracağının belirtildiği haberde, “Bu gruplar öncelikle başkaları tarafından Amerika’nın oyuncağı gibi görülmek istemiyorlar. Ayrıca Amerika bu grupların Suriye rejimine karşı değil sadece IŞİD’e karşı savaşmaları konusunda ısrar ediyor. Bu ise diğer muhalif grupların onları hain olarak görmesine neden oluyor. Öte yandan Amerika, istihdam edeceği güçlerle ilgili çok zorlu kriterler öngörüyor, dolayısıyla bakalım Amerika bölgede IŞİD’e karşı kimlere yaslanacak” ifadeleri kullanıldı.