ABD'nin çağrısı karşılık bulmadı, petrol fiyatları yükseliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın petrol fiyatlarının düşürülmesi için Rusya ve Suudi Arabistan’a yaptığı çağrı karşılık bulmadı. Brent tipi ham petrolün fiyatı 82 dolara yükseldi.

Dış Haberler

Petrol fiyatlarındaki yükselişin durdurulmasını talep eden ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya ve Suudi Arabistan’a “fiyatları düşürün” çağrısı karşılık bulmadı. Rusya ve Suudi Arabistan’ın olumsuz yanıtının ardından Brent tipi ham petrolün fiyatı 82 dolara yükseldi.

'FİYATLARI ETKİLEMİYORUM'

Suudi Enerji Bakanı Halid el-Falih yaptığı açıklamada "fiyatları etkilemiyorum" ifadelerini kullanırken, iki ülke de İran yaptırımları sebebiyle düşen arzı nasıl sağlayacaklarına dair konuşmadı. Suudi Arabistan geçtiğimiz iki ay içerisinde günlük petrol üretimini 10,4 milyon varile çıkarmıştı.

Petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye gibi hammadde ve enerjide dışa bağımlı ülkelerde alım gücünü aşağı çektiği görülüyor.

ABD’nin 2015 yılında İran ile imzalanan nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından İran’a yeni yaptırımlar uygulanacağı açıklanmış ve petrol fiyatları yükselmişti. 4 Kasım’da yürürlüğe girecek yaptırımlar öncesi Güney Kore ve Japonya İran’dan petrol alımını durduğunu açıkladı.

'ORTADOĞU'YU BİZ KORUYORUZ, PETROL DÜŞMELİ'

Trump, Perşembe günü Twitter hesabından yaptığı açıklama ile "Biz Ortadoğu ülkelerini koruyoruz, biz olmasak uzun süre güvende olmazlar. Onlar ise daha yüksek petrol fiyatları için bastırmaya devam ediyor. Bunu hatırlayacağız. OPEC tekeli, fiyatları şimdi düşürmeli"  demişti.

Yükselen petrol fiyatlarından yakınan ABD Başkanı Donald Trump ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve büyük petrol rezevrlerine sahip Suudi Arabistan ile Rusya’ya baskı yapmıştı. OPEC'in üretimi kapasitesini arttırmaya yönelik planlı bir girişimi olmadığı müddetçe Trump’ın baskıları ile petrol fiyatlarındaki artışın durdurulması zor görünüyor.