ABD'nin 'arabuluculuğu': Trump'dan Camp David tweet'i

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Camp David” ziyaretinin ardından attığı tweet dikkat çekti. Trump haftasonunu geçirdiği mesajı verdiği Camp David için “Çok özel bir yer. Birçok önemli iş halledildi” dedi.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, ABD başkanlarının tatil ve dinlenme yeri olan Camp David’de yaptığı hafta sonu tatilinin ardından Beyaz Saray’daki görevine döndü. Trump’ın tatilin ardından attığı tweet dikkat çekiciydi.

Tweet'inde “Camp David’de harika bir hafta sonu. Çok özel bir yer. Birçok önemli iş halledildi. Şimdi Beyaz Saray’a geri dönüyoruz” yazan Trump’ın bu mesajı, kendisinin fitilini ateşlediği Kudüs gündeminin ardından yazmış olması dikkat çekti. Akıllara Trump’ın Filistin meselesine dair mesaj verip vermediği soruları geldi. Zira Camp David, Filistin-İsrail barış süreçlerinde önemli bir yere sahip.

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’i başkenti olarak tanıması kararının ardından İsrail-Filistin çatışmalarının yeniden başlamasıyla birlikte “barış süreci” ve ABD'nin arabuluculuğu konularında bir dizi gelişme yaşandı.

ABBAS: ABD ARABULUCU OLAMAZ

İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısında konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas “Bizler, bundan sonra Filistinliler olarak ABD'yi çözüm süreci içinde ara bulucu olarak kabul edemeyiz. Çünkü, bugün itibarıyla bir ara bulucu için en basit ve açık olan tarafsızlık şartını yitirmiştir. BMGK'ya gideceğiz ve bu kararın iptali için başvuracağız" demişti.

BEYAZ SARAY: ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın bu konuşmasına karşılık Beyaz Saray yönetiminden üst düzey bir isim, “Başkan Trump barışa bağlı kalacaktır. Yıllardır barışı engelleyen bu tavır sürpriz değil, bu gibi tepkileri bekliyorduk. İsrail ve Filistin halkına fayda sağlayacak olan planımızı uygulamak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Trump’ın Camp David sonrası attığı tweet’in, Ortadoğu’da gerçekleşecek herhangi bir müzakere sürecinin ABD’siz devam etmesi gündemine ilişkin bir mesaj içerdiği ve ABD'nin geçmişte üstlendiği "arabuluculuk rollerini" hatırlattığı üzerinde duruluyor.

CAMP DAVID'İN ÖNEMİ

Camp David, Washington'ın yüz kilometre kadar kuzeybatısında, Thurmont Deniz Destek Üssü olarak bilinen, ABD başkanlarının tatil yaptıkları, dinlendikleri, misafirhane olarak kullandıkları, önemli diplomatik görüşmeleri yaptıkları saray. İsmini, ABD başkanlarından Eisenhower'in torunundan aldığı biliniyor. Halka açık olmayan, askeri üs statüsündeki bu bölge 1938'de kullanıma açıldı.

Birçok ünlü ismi ağırlayan bu tarihi saray, Mısır ile İsrail arasında imzalanan Camp- David Anlaşmaları'na da evsahipliği yaparak ününü daha da artırmıştı.

CAMP DAVID ANLAŞMALARI

1973 Yom-Kippur savaşının ardından Arap ülkleriyle İsrail arasında ABD'nin arabuluculuğunda gerçekletirilen "barış sürecinin" 13 gün süren gizli pazarlıklarına ev sahipliği yapan Camp David, bu dönemin sonunda imzalanan anlaşmalara adını verdi. 

ABD Başkanı Jimmy Carter'ın gözetimindeki görüşmeler, Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ve İsrail Başbakanı Menahem Begin arasında gerçekleşti ve 26 Mart 1979'da imzalanan "Camp David Anlaşmaları"yla bir sonuca bağlandı. İki lider 1978 Nobel Barış Ödülü'ne layık görünürken, bölgede barış süreci çok uzun ömürlü olamadı.