ABD'nin 'alternatif gerçek'leri: Venezuelalılar açlıktan flamingo yiyor!

Gün geçmiyor ki ABD'de Venezuela hakkında yayınlanan yalan haberlere bir yenisi eklenmesin. Miami'de yayınlanan bir yerel gazeteye göre şimdi de; "açlıkla boğuşan Venezuelalılar flamingo yiyor."

Dış Haberler

ABD'de, kurumsal ana akım medyanın Venezuela hakkında dayanaksız iddialar bildirmediği bir gün geçmiyor.

İddiaların en çılgın olanlarından bazılarını belki de duymuşsunuzdur. Akılsızlık yarıştıran iddiaların en meşhurlarından bazıları şöyle; "Nicolas Maduro, ölen lider Hugo Chavez'in hayalet görüntüsünü kuş olarak gördüğünü iddia etti. Chavez, kapitalizmin Mars'taki yaşamı yok ettiğini söyledi. Bolivarcı hükümet, yamyam mahkumların diğer mahkumları yemesine izin çıkardı."

Şimdi bu listeye bir yenisi daha eklendi.

Habere göre Venezüelalı biyoloji öğrencisi Luis Sibira, gıda sıkıntısı çeken Venezuelalıların flamingo öldürüp yediğini iddia etti. Ancak flamingo, ülke sakinlerinin yediği iddia edilen tek hayvan değil. Köpek, kedi, eşek, at ve güvercinler de listede yerlerini alıyor!

Zulia Üniversitesi'nde biyoloji öğrencisi olan Sibira, geçen Kasım ayında Venezuela'nın bataklık Las Peonias Lagoon bölgesinde sekiz ölü pembe flamingo bulunduğunu iddia ediyor. Flamingoların göğüsleri ve gövdeleri kesilmiş, yalnızca başları, bacakları ve tüyleri geride kalmış. 

O tarihten bu yana, Sibira ve diğer "araştırmacılar", bahsedilen hayvan listesini içeren en az 20 benzer vakayı gördüklerini iddia ediyor.

Sibira'nın iddiası, ana akım medya organlarının, Venezuela'nın Bolivarcı Devrimi'ni hedef alacak haberleri, hikayenin ne kadar tuhaf ve deli saçması göründüğüne aldırmadan üretmekten çekinmediğini gösteriyor. 

GIDA SIKINTISININ KAYNAĞI NE?

Hedeflenen, muhalefetin önderlik ettiği ekonomik savaş nedeniyle Venezuela'nın gıda sıkıntıları yaşıyor olmasında, topu Bolivarcı hükümete atmak. Venezuela'daki zengin, sağcı patronlar; özellikle süpermarket endüstrisindeki zengin işletme sahipleri, kasıtlı olarak gıda ürünlerini istifliyor ve daha yüksek fiyatlarla satıyor. Muhalefetle müttefik olan gıda ithalçısı şirketler de, fiyatları yükseltmek için ithalat rakamlarını manipüle ediyorlar.

Venezuela Merkez Bankası eski Başkanı Edmee Betancourt, 2013 yılında ülkenin hileli ithalat anlaşmaları nedeniyle gelişen gıda sıkıntısının, ülkeye 15 ila 20 milyar dolar kaybettiğini bildirdi. Dahası, Panama Belgeleri skandalıyla bağlantılı 750'den fazla muhalefet kontrolündeki şirketin, Venezuela'nın çiğ gıda maddeleri ithalatını hükümetten özel sektöre yönlendirmekle suçlanıyor. Bu şirketlerin çoğu ABD ve Kanada'da yeni üretim tesisleri kurdu ve  ürünlerini Venezuelalılara karaborsada sattı.

Hiç şüphe yok ki, gıda sıkıntısı Venezuela'da ciddi bir konu ve Bolivarcı hükümet, bununla mücadele etmek için önemli zaman ve kaynak ayırıyor. Bu kaynaklar, ABD bulvar gazetelerinin iddia ettiği gibi flamingolar da değil.