ABD'li şirketler İsrail'e doğalgaz anlaşması için baskı yapıyor

ABD'li şirket Noble Enerji, Akdeniz'de açığa çıkan büyük doğalgaz rezervinin ardından İsrail'in gaz anlaşmasını sonuçlandırması ve uygulaması için baskı yapıyor.

ABD'li şirket Noble Enerji'nin, Akdeniz'de bu hafta içinde bulunan doğalgaz kaynağı konusunda İsrail'i tahkim etme tehditi ettiği bildiriliyor.

Maariv gazetesi şirketin kıdemli yöneticilerinin İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu ile yapılan bir toplantıya Leviathan gaz sahasının geleceği konusunda bir ultimatom yolladığını duyurdu. BUna göre firma doğalgazın akıbeti konusunda İsrail'in gaz sahası anlaşma çerçeveleri dışına çıkması durumunda uluslararası hakemlik talep edecek.

AFP'nin konuyla ilgili iletişim kurduğu Netanyahu'nun danışmanları ise iddiayı reddetti.

Mısır sularında keşfedilen ve 5,3 milyar metreküp olduğu tahmin edilen doğalgaz kaynağının, Leviathan'dan Mısır'a ihraç edileceği hakkında konuşmalar yapılmıştı.

AKDENİZ'DEKİ REZERV ABD'Lİ ŞİRKETLERİN GÖZ HAPSİNDE

İsrail, Akdeniz kıyısında 2010 yılında keşfedilen Leviathan doğalgaz sahası için sahada hisse sahibi olan şirketlerle yaşadığı sorunları çözerek bir uzlaşıya varmaya çalışıyordu. Netanyahu'nun muhaliflerinin iki şirketin İsrail'in böylesi değerli ulusal varlıklarında çok fazla kontrol sahibi oldukları eleştirilerini yoğunlaştırmaları üzerine, İsrail Rekabet Kurumu, sahanın % 85 hissesini elinde tutan Noble Energy ve Delek Group`un tekeline son vermek amacıyla iki şirketin hisse bulundurma iznini iptal etmişti. 

İsrail karasularında bulunan Leviathan sahası ortakları % 39.66 hisse ile Amerikan Noble Enerji, % 45.34 hisseye sahip Delek Grup.

Noble şirketi tarafından dün yayınlanan bir açıklamayla, düzenleyici bir çerçevenin İsrail kabinesinde ezici bir çoğunlukla kabul edildiği belirtilmişti. Şirket; "İsrail hükümeti kabul edilen çerçeveyi zaman kaybetmeden uygulamakla yükümlüdür"  ifadelerini kullanmıştı.