ABD'li 'ölüm mangası' Yemen'de suikastlar düzenledi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’de suikastlar düzenlemek için ABD ordusunda ve CIA'de yetişmiş kişilerin içinde bulunduğu bir ölüm mangası tuttuğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yemen’de iç savaşın başladığı 2015 yılında ABD ordusundan eski ve yedek askerlerin içinde olduğu bir ölüm mangası kiralayarak ülkede suikastlar gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Buzzfeed’in özel haberine göre, Birleşik Arap Emirlikleri 2015 yılında ABD’li paralı askerlerle Yemen’de belirli hedeflere düzenlenecek suikast programı için anlaştı. Suikast timini oluşturan ABD’li paralı askerler içinde ABD ordusunun özel kuvvetlerinden, Amerikan Deniz Kuvvetleri'nin özel operasyon birimi Seal Team 6’dan ve CIA’den eski görevliler ile halihazırda yedek asker olarak görev yapan kişiler de yer alıyordu.

Habere göre BAE, Yemen’deki suikast programını yürütmek üzere ABD'nin Delaware eyaletinde kayıtlı Spear Operations Group adlı bir “güvenlik” şirketiyle anlaştı. Şirketin sahibi Pittsburgh’da yaşayan Abraham Golan adlı Macar yahudisi bir “girişimci”.

SUİKAST GİRİŞİMİNİN DRONE GÖRÜNTÜLERİ YAYIMLANDI

Buzzfeed’e konuşan Golan, Yemen’deki görevlerinin “hedefi belirli suikast programı” olduğunu söyledi ve “Bunu ben yürütüyordum. Biz yaptık. Koalisyon içindeki BAE’nin onayıyla” dedi.

Haberde, sözkonusu timin 2015 yılındaki bir başarısız suikast girişiminin drone görüntülerine de yer verildi. Görüntülerde Aden’de Müslüman Kardeşler’in Yemen kolu Islah Partisi’nin yerel liderlerinden Anssaf Ali Mayo’ya düzenlenen başarısız suikast girişimi görülüyor. BAE ordusuna ait araçlar eşliğinde partinin merkezine giden ABD’li paralı askerlerin binanın kapısına patlayıcı yerleştirdiği, içlerinden birinin de sokakta ateş açtığı görülüyor. ABD’li tim daha sonra BAE ordusuna ait araçlara binerek kaçıyor ve ardından iki büyük patlama yaşanıyor. Suikast girişiminin Ali Mayo’nun binayı daha önce terk etmesi nedeniyle başarısız olduğu belirtilirken, bu olayın o dönemde basında yer aldığı ancak faillerinin ABD’li paralı askerler olduğunun ilk kez ortaya çıktığı belirtiliyor.

Grup içindekilerden birinin eski bir CIA üyesi olduğu, bir diğerinin Maryland Kara Kuvvetlerinden bir çavuş ve ikisinin de deniz komandosu olduğu, grubun diğer üyelerinin geniş bölümününse Fransız Yabancı Lejyonu’ndan olduğu ifade ediliyor.

Buzzfeed’e göre şirketin kurucusu Golan, Fransa’da eğitim gördüğünü ve daha sonra Fransız Yabancı Lejyonu’na katılarak birçok ülkede görev yaptığını söylese de bu doğrulanamıyor. Golan’ı tanıyanlar onun abartmaya meyilli olduğunu ancak bu tür işlerde kullanılacak türden bir adam olduğunu söylüyor.

Abraham Golan ile şirket çalışanı eski donanma komandosu Isaac Gilmore’un anlatımlarına yer verilen haberde, BAE ile şirket arasındaki anlaşmanın Abu Dabi’de Veliaht Prensin danışmanı Muhammed Dahlan ile bağlandığı belirtiliyor. Muhammed Dahlan ilginç bir figür. 90’ların başında Gazze’de güvenlik şefi olan Dahlan, 2007 yılında CIA ile İsrail’le bağlantıları olduğu anlaşıldıktan sonra Hamas tarafından Filistin’den kovuluyor ve BAE’ye yerleşiyor. Dahlan burada Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zeyd el Nahyan’ın danışmanlığını yapmaya başlıyor.

Golan ve Gilmore, anlaşma uyarınca BAE'den ayda 1,5 milyon dolar aldıklarını, ayrıca suikast başına da miktarını belirtmedikleri prim ödendiğini söylüyorlar. BAE ordusu tarafından kendilerine, suikast listesinde bulunan 23 kişinin isimlerinin, fotoğraflarının ve adreslerinin bulunduğu kartlar verildiğini söyleyen Golan, bu kişilerden kaçını öldürdükleri konusundaysa bir bilgi vermiyor. Golan, daha sonra Dahlan ve BAE tarafından aralarındaki anlaşmanın iptal edildiğini belirtiyor.

Buzzfeed’in haberine göre CIA, Spear Operations Group adlı şirketin Yemen’deki faaliyetlerinden haberdar olmadığını söyledi, ABD Deniz Kuvvetleri ise yorum yapmaktan kaçındı. Ancak CIA’in BAE’deki eski bir ajanına ulaşan haber sitesi, bu kişinin önce hiçbir ABD’linin bu tür programlara katılmasına izin verilmediğini söylediğini ancak daha sonra kendilerini arayarak Yemen’de bu tür işler yapan “adamlar” olduğunu doğruladığını ve bunları “ölüm mangası” olarak tanımladığını aktarıyor. ABD’li özel savaş şirketlerinin yurtdışı misyonlarını düzenleyen Dışişleri Bakanlığı ise Buzzfeed’e yaptığı açıklamada hiçbir şirkete bir diğer ülkeye muharip birlik ya da paralı asker sağlama yetkisi vermediklerini ileri sürüyor.

ISLAH PARTİSİ VE GÜNEY YEMEN

Öte yandan haberde drone görüntüleri yayımlanan suikast girişiminin hedefindeki Islah Partisi’nin, Yemen’e karşı koalisyonun başını çeken Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında bir iç mücadele gündemi olduğu da biliniyor. Islah Partisi 1990’da kurulan ve Müslüman Kardeşler’in parçası olan bir siyasal hareket. Suudi Arabistan her ne kadar Müslüman Kardeşler’i terörist olarak tanımlasa da Islah Partisi, Suudi işgali başladığı andan itibaren Suudilerin Yemen’deki en yakın müttefiklerinden biri haline geldi. Suudiler, savaş sonrası için bir "Birleşik Yemen" planlarken BAE’nin gündemindeyse ayrı bir "Güney Yemen" var. BAE tarafından kurulan ve silahlandırılan Güney Geçiş Konseyi ile Islah Partisi arasındaki sokak çatışmaları ve düzenlenen suikastların Körfez koalisyonundaki bu görüş ayrılığının bir parçası olduğu düşünülüyor.