ABD'li kadın ajan hikâyesi: 'Gazeteci' mi, yaralandı mı, tutuklandı mı?

Dün, Lazkiye'de yaralanıp Türk ordusu tarafından kurtarıldığı öne sürülen ABD ajanının, birçok anaakım medya kuruluşu için çalışan bir "gazeteci" olduğu söyleniyor.

Dış Haberler

Dün Türk medyasında, Suriye'de yaralanan ABD'li bir kadın istihbaratçının Türk askerleri tarafından kurtarıldığı iddia edilmişti.

Hürriyet'te çıkan haberde, ABD'li kadın ajanın, 2 günlük bir operasyonun ardından Suriye sınırından kurtarıldığı, TSK'nın gerçekleştirdiği kurtarma operasyonuna insansız hava aracı ve helikopterlerin de katıldığı söylenmişti.

Haberde, arama faaliyetlerinin ardından Türk askerlerinin ajanı bulduğu ve huduttan geçirerek ABD'lilere teslim ettiği söyleniyordu. İddiaya göre ajan, daha sonra İncirlik'e götürülmüştü.

AKP'nin Sabah gazetesi ise, sınırdan geçen ajanın "çıkarıldığı mahkemede izinsiz sınırı geçmek ve askeri bölgeye girmekten tutuklandığını" öne sürmüştü.

Suriye'de yaralanan kadın ajanın, "video gazeteci" olarak bilinen Lindsey Snell olduğu iddia ediliyor.

Twitter hesabındaki biyografisinde kendisini "Müslüman" olarak tanıtan Snell'in haberlerinin MSNBC, VICE, ABC News, Discovery, Amnesty International, Vocativ, Yahoo News, IRIN ve The New Arab gibi yayınlarda çıktığı anlaşılıyor.

Ancak başka iddialar da var. Georgetown Üniversitesi'nde çalışan John Arterbury isimli bir Twitter kullanıcısı, Snell'in El Kaide tarafından kaçırıldığını, sonra kaçmayı başardığını ve Türkiye'de tutuklandığını ileri sürdü.

Buna cevap veren İsrailli Elizabeth Tsurkov ise, Snell ile esareti sırasında temasta bulunduğunu yazdı. Ajan olduğu söylenen kadınla geçen Cuma günü yazıştıklarını belirten Tsurkov, Snell'in kendisine "Sonunda güvendeyim" dediğini söyledi.

Tsurkov ayrıca, Snell'in Suriye'de yaralanmadığını, ayrıca Amerikalıların kendisini Suriye'den çıkardığına da asla değinmediğini kaydetti.

Tsurkov, Snell'in kendisine asla yaralanma ya da sınırda tutuklanma-ABD'liler tarafından alınma gibi şeylerden bahsetmediğini de sözlerine ekledi.

Fakat Arterbury'nin hikâyesini doğrulayacak bir şey daha var: Snell'in kendisi. Snell, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda (5 Ağustos), Nusra cephesi tarafından tutuklandığını ve hapishanede tutulduğunu yazmıştı.

Snell, tweetlerinden birinde, hapsedilmesine rağmen telefonunu neden aldıklarını bilmediğini söylemişti.

"Gazeteci" bir başka tweetinde ise, kendisini kurtaran motosikletli bir adamdan bahsediyor.

Arterbury ve Tsurkov'un tweet zinciri: