ABD'li general vurdukları MSF hastanesi hakkında konuştu: İnsan kaynaklı bir hata

ABD’nin Afganistan Kunduz’daki hastaneyi bombalaması üzerine görülen soruşturmada, ABD'li General olayı "insan kaynaklı bir hata" olarak değerlendirdi.

ABD'nin 3 Ekim'de Afganistan'ın Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) hastanesine düzenlediği hava saldırısında 30 kişi yaşamını yitirmiş, saldırının "yanlışlıkla" olduğunu iddia eden ABD adına Başkan Barack Obama özür dilemişti.

Afganistan'da görev yapan ABD'li General John Campbell Kabil'deki NATO üssünde saldırı hakkında yaptığı açıklamada  "Trajik ama önlenebilir bir kaza ve insan hatasından kaynaklı" dedi. General, olayla ilişkilenen kişilerin görevlerinin askıya alındığını duyurdu.

Kunduz'daki taliban saldırısına karşı 5 gündür görev yapan ABD'li görevlilerin yorgunluğunu sebep gösteren General, teçhizat arızalarının da olaya sebep evren etkenlerden biri olduğunu belirtti.

"Özel Harekat AC-130 savaş helikopteri, Afgan istihbaratının aktarımı üzerine Taliban savaşçılarının komutasındaki binanın yakınındaki hastaneyi vurdu" diyen General, sağlık tesisisin ABD'li personel tarafından bilinmediğini savundu. 

ELEKTRONİK DEVREDE BOZUKLUK VARDI, İLETİŞİM SAĞLANAMADI

Saldırının 02.08'de başladığını belirten General, MSF'nin kendilerini 02.20'de telefonla aradığını, ABD kuvvetlerinin durumdan haberdar edilmesinin ise 02.37'i bulduğunu bu nedenle saldırının 29 dakika sürdüğünü söyledi.

Generalin iddiasına göre, kullandıkları bombardıman aracındaki elektronik devrede bir bozukluk oluşmuştu ve bu nedenle iletişim sıkıntısı yaşanıyordu.

Öte yandan general, hastanenin diğer binalardan ayırdedilebilmesi için bir işaret sistemine de sahip olmadığını bu nedenle korkunç hatayı geç fark ettiklerini söyledi.

MSF ise,olayın bir savaş suçu olarak değerlendirilmesini talep ediyor.