ABD'li diplomat: Çin, Kuzey Kore sınırında güvenliği sıkılaştırdı

ABD'li bir diplomatın iddiasına göre Çin, KDHC sınırında güvenliği arttırdı.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Susan Thornton, Çin'in ABD'ye, "sınır denetimlerini artırdığını, sınırdaki polis güçlerinin bir kısmını güçlendirip gümrük denetimlerini hızlandırdığını" söylediğini iddia etti.

Thornton, ''Bu hareket Pekin'in Kuzey Kore'ye nükleer ve balistik füze programlarını durdurması için baskı yapma gereği konusunda artan bir farkındalığını yansıtıyor.'' dedi.

Pekin'in Pyongyang'ın eylemlerinin "Çin'in güvenliğini büyük ölçüde zayıflattığını" fark ettiğini ifade eden Thornton, "Kuzey Koreliler füze saldırısı yaparken bir diyaloğa girmenin oldukça zor olacağını biliyorlar" şeklinde konuştu.

Thornton, Pyongyang'ın başka bir nükleer füze testi yapması durumunda harekete geçmek için ABD, Çin ve diğer ülekerin şu anda gelecekteki BM kararıyla ilgili görüşmelerde bulunduğunu belirterek bunun KDHC'nin tekstil de dahil olmak üzere tüketim malları ticaretini hedef alan ekonomik yaptırımları da içermesi gerektiğini söyledi.

ABD, Pekin'in Pyongyang'ın tek ekonomik yaşam çizgisini oluşturması nedeniyle Çin'i KDHC'ye baskı yapmaya çağırırken Pekin'nin KDHC'ye yönelik BM yaptırımlarını imzaladığı ve yılın kalan döneminde KDHC'den kömür ithalatını askıya aldığı biliniyor.

Bunun yanı sıra KDHC, ABD'nin saldırganlığına karşı savunma olarak gerekli olduğunu söyleyerek nükleer ve balistik füze programlarını sona erdirmek için yapılan çağrıları reddetti.