ABD'li bir danışman Esad'a suikast düzenlenmesini istedi

ABD Kongresi'nde yapılan gizli görüşmelerde, Suriye lideri Beşar Esad'a suikast düzenlenmesinin de önerildiği ortaya çıktı.

Dış Haberler

ABD yönetimi, Barack Obama döneminde Suriye'de vekalet savaşını yükseltirken, "daha sert" önlemler konusunda hep ikircikli davrandı.

Foreign Policy'den John Hudson'un makalesine göre, ABD Kongresi'ndeki "şahinler", Beyaz Saray'ı Suriye'ye karşı daha sert yaptırımlara zorlamak için çeşitli yollar denedi.

Geçen Perşembe günü, Capitol Hill'deki (ABD Kongresi kastediliyor) bir toplantıda, Colorado'nun Cumhuriyetçi senatörü Doug Lamborn'un bir danışmanı, eski Beyaz Saray Ortadoğu Koordinatörü Philip Gordon'a şu soruyu sordu: "Esad'a suikast düzenlemeye ne dersiniz?"

Haberde görüşlerine yer verilen kaynaklara göre, Gordon'un bu soruya yanıtı, Esad'a suikastin yasalara aykırı olacağının ve aynı zamanda bir değişiklik yaratmayacağının altını çizmek oldu.

Gordon'a göre, Esad'a suikastin bir değişiklik yaratmayacak olmasının sebebi, Rusya ve İran'ın hâlâ Suriye'de çıkarlarının olması.

Suikast sorusunu soran danışmanın ismi açıklanmadı.

ABD'de bu tip suikastler, 1976 yılında Başkan Gerald Ford'un emriyle yasaklanmıştı. Bu yasağın esas sebebi, CIA'in Küba ideri Fidel Castro'ya yönelik defalarca denenmiş ve başarısız olmuş suikast girişimleriydi.

Lamborn'un bir başka danışmanıysa, suikast sorusunun Lamborn'un görüşlerini yansıtmadığını savundu.

Özellikle Halep'te cihatçıların yenilgiyle karşı karşıya kalmaları nedeniyle, Washington'da Suriye'ye yönelik askeri seçeneğin gündeme gelmesini savunanların sesi daha sık duyuluyor.