ABD'den Yemen'de rehine operasyonu

ABD askerleri, Yemen'de El Kaide'nin elindeki 8 rehine için operasyon düzenledi. Ancak operasyondan günler önce, rehineler arasındaki ABD vatandaşının başka bölgeye taşındığı anlaşıldı.

Dış Haberler

Yemen'de El Kaide'nin elinde bulunan 8 kişinin kurtarılması için, önceki gece bir operasyon düzenlendi. Operasyona ABD askerleri katıldı.

New York Times'ın Yemenli yetkililere dayandırdığı ilk haberinde, rehinelerin 6'sının Yemen, 1'inin Suudi, 1'inin ise Etiyopyalı olduğu yazıyordu. İddiaya göre 8 kişi de, herhangi bir yara almadan kurtarıldı.

ABD'li askerler, Yemenli terörle mücadele ekiplerinin de yardımıyla, Suudi sınırına yakan Hadhramaut bölgesinde bulunan Hacr el-Sayer'de bir dağın içindeki mağaraya baskın yaptılar. El Kaideliler bu saldırıyı beklemiyordu, çıkan çatışmada 7 El Kaideli öldürüldü.

Haberde, operasyonun isyancı Husilerle anlaşma imzalamak zorunda kalan Devlet Başkanı Abdrabuh Mansur'un önemini artırmak için yapılmış olabileceği öne sürüldü.

OPERASYON GERÇEKTE NEREDEYDİ?
Ancak operasyonla ilgili verilen bilgilerde bazı tuhaflıklar bulunuyor. Yemenli bir avukat olan Haykal Bafana'nın söylediğine göre, örneğin Hacr el-Sayer bir vadiler silsilesinden oluşuyor ve bölgede çok sayıda göçebe bulunuyor. Ayrıca bu bölgedeki dağlarda, "mağara" bulunmuyor.

Bafana'ya göre, operasyon Hadhramaut'ta değil, yüzlerce kilometre uzaktaki El Anad'da gerçekleşti. El Anad'da, ABD'nin İHA operasyonlarının bazılarını da düzenlediği bir üs bulunuyor.

AFP'nin 26 Kasım tarihli haberine göre, Lahic bölgesindeki El Anad üssüne, El Kaide tarafından saldırı düzenlenmiş ve 7 yemen askeri ile bir ABD askerini rehin almıştı.

Saldırının hemen ardından, Yemen'in düzenlediği oeprasyon sonucunda, Yemenli askerle birlikte ABD'li asker de kurtarılmıştı.

AP'NİN HİKAYESİ: REHİNELER ARASINDA İNGİLİZ DE VAR, BİR TÜRK DE OLABİLİR
Associated Press'in (AP) bugün yayımladığı habere göreyse, operasyonda 8 kişinin kurtarıldığı doğruydu. Ancak 5 kişi, operasyonun yapıldığı bölgede değildi. Bu 5 kişi arasında, ABD'li bir gazeteci ile bir İngiliz de bulunuyor.

Yemenli bir yetkilinin bildirdiğine göre, bu 5 kişi, operasyondan günler önce başka bir bölgeye götürüldü.

Yemenli ve ABD'li yetkililer, operasyonun içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçınıyorlar. Ancak ismi Ebu Maruf olan ve operasyona katıldığını söyleyen bir özel kuvvetler komutanı, 26 Eylül isimli Yemen sitesine bir mülakat verdi.

Maruf, New York Times'taki 8 rehinenin kurtarılması ve 7 El Kaidelinin öldürülmesi bilgilerini doğruladı. 

Ancak Maruf, mağarada bulamadıkları 5 kişinin uyruklarını da söyledi: 1 ABD'li gazeteci, 1 İngiliz, bir Güney Afrikalı, 1 Yemenli ve kesin olmamakla birlikte, 1 Türk.