ABD'den Türkiye'ye: Sınırlarını IŞİD'e kapat!

Üst düzey ABD'li yetkililerin, "oyunun artık değiştiğini" söyleyerek Türkiye'ye derhal IŞİD'e giden ikmal hatlarını kesme çağrısı yaptığı iddia ediliyor.

Dış Haberler

Türkiye'nin Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) "işlerini kolaylaştıran" siyaseti ABD'yi de "kaygılandırıyor."

Bugün Wall Street Journal'da (WSJ) yer alan bir habere göre, Beyaz Saray kaynakları Türkiye'ye sınırı IŞİD'e derhal kapatmasını söyledi.

Obama yönetiminden üst düzey bir yetkilinin görüşlerine yer veren WSJ, yetkilinin "Oyun değişti. Yeter artık! Sınır kapatılmalı" dediğini yazdı.

IŞİD'in uluslararası bir tehdit olduğunu söyleyen yetkili, bunun Suriye'den ve Türkiye aracılığıyla geldiğine dikkat çekti.

ABD, özel olarak Cerablus-Çobanbey sınırına dikkat edilmesini istedi.

Bir Pentagon yetkilisi, sınırın bölümünün kordon altına alınması için 10 bin asker, 30 bin de "insani yardım" gücü gerektiğini ileri sürdü.

Sınırın Suriye tarafında şu anda bölgeyi temizleyebilecek yerel bir gücün bulunmadığını söyleyen yetkili, "Ancak her sınırın iki tarafı var. Eğer Türkiye kendi sınırını kapatmak için harekete geçerse, kendi konvansiyonel güçlerini kullanarak bunu yapmasını engelleyecek kimse yok" dedi.

AKP hükümetinden bir yetkili ise, Türkiye'nin Kilis-Cerablus arasındaki 98 km'yi IŞİD'den temizlemeye kararlı olduğunu, bunun için ABD ya da başka birinden uyarı ya da tavsiyeye ihtiyaç duymadığını söyledi.

Başka bir Türk yetkili ise, "Yalnızca sınırı kapatmak bizim sorunlarımızın çözümü için yeterli değil ve Türkiye'nin taleplerini karşılamaz" dedi.