ABD'den Suudi-Türk planına yeşil ışık mı?

ABD Dışişleri Bakanı, yeni bir "karar anına" yaklaştıklarını söyleyerek, ya ateşkes ya da yeni askeri adımlar noktasında olduklarını belirtti.

Dış Haberler

ABD yönetimi, Rusya'yı yanına alıp Suriye'de bir "ateşkes" için bastırıyor. Ancak Washington'un elinde "askeri seçenek" kartı da bulunuyor.

Washington Post'tan David Ignatius'un haberine göre, Perşembe günü Münih'te yapılacak zirvede, Dışişleri Bakanı John Kerry son bir ateşkes görüşmesi yapacak, ancak ellerinde başka baskı araçlarının da bulunduğunu söyleyecek.

Kerry, verdiği bir mülakatta, Rusya'yı "istikrarsızlık" ile tehdit etti. Moskova'nın kendi çıkarları için en iyisinin "Suriye'de siyasi geçiş" olacağını karar vereceğini uman Kerry, anlaşma olmadığı takdirde Suriye'nin patlayacağını, Rusya'yı uğraştıracak uzun bir savaşa neden olacağını ve teröristlerin sayısının artacağını söyledi.

Rusya ve İran'ın ciddiyetini test ettiklerini söyleyen Kerry, bu iki ülkenin siyasi çözüm konusunda ciddi olmadıklarını gördükleri durumda, oturup seyredemeyeceklerini ve "B Planı"na geçeceklerini belirtti.

Kerry, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin gündeme getirdiği, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon kapsamında Suriye'ye asker gönderme planı ile ilgili olarak da, bu adımın IŞİD'e daha hızlı ve fazla zarar vereceğini savunarak, Beyaz Saray'ın bu talebi kabul edebileceği sinyalini verdi.