ABD'den Suriye'den çekilme kararına ilişkin ilginç açıklama: Yavaşlatıldı

ABD'de Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme sürecine ilişkin kendisine bilmediği şeyler anlattığını ve çekilme sürecinin şu aşamada yavaşlatıldığını söyledi. Graham, Trump'ın Türkiye'ye tampon bölge güvencesi vereceğini söyledi.

ABD'nin Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Beyaz Saray'da Donald Trump ile görüşmesinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD'li senatör dün Beyaz Saray'da öğle yemeğinde bir araya geldiği Trump'la görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Trump'ın ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi kararından vazgeçmediğini ancak bölgedeki riskleri göz önüne alarak ülkeden hemen çekilme kararını yeniden değerlendirdiğini söyledi.

Graham, "Başkan ve (ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph) Dunford ile görüşmelerden sonra gideceğimiz yön hakkında hiç bu kadar iyi hissetmemiştim. Sanırım akıllıca bir şekilde işleri yavaşlatıyoruz. Başkanın başkalarına daha fazlasını ödetme ve daha fazlasını yaptırma amacını gerçekleştirmenin en iyi yolunu tekrar değerlendirmek için bir duraklama sürecinde olduğumuzu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

CNN'e verdiği demeçte Graham, sözkonusu "duraklamanın" sahadaki koşulların etkilerini değerlendirmek için olduğunu kaydetti.

Graham, Trump'ın Irak'taki kuvvetleri ziyaret ettiği zaman bölgedeki komutanların kendisine IŞİD'in tamamen imha edilmediğini anlattığını ve "gözlerinin açılmasına vesile olduklarını" ifade ettiğini iddia etti.

TÜRKİYE'YE TAMPON BÖLGE

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Lindsey Graham, görüşmede YPG'nin de gündeme geldiğini açıkladı ve Trump'ın, Türkiye ile YPG arasında bir çatışma yaşanmamasını sağlamak konusunda kararlı olduğunu da söyledi. 

Graham böyle bir çatışmayı engellemek için de Türkiye'ye bir "tampon bölge" güvencesi sağlanabileceğinin konuşulduğunu da açıkladı:

"Hiç kimse yokken Kürtler yanımızdaydı. Ve Başkan da onların içinde olduğu durumun farkında. Trump, Türkiye ile konuşacak ve onlara ihtiyaçları olan tampon bölgeyi alacakları konusunda güvence verecek. Şu dünyada son istediğimiz şey Kürtler ve Türkler arasında bir savaş. Bu durum IŞİD üzerindeki baskıyı azaltır ve daha da önemlisi İran bu durumun kazananı olur."

Graham'in görüşmeye ilişkin yaptığı Twitter paylaşımında kullandığı "Kürt müttefiklerimiz" ifadesine ise Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç yanıt verdi. 

Kılıç, "Sayın Senatör, 'Kürt müttefiklerimiz' ifadesi ile YPG/PYD'yi kast etmediğinize eminim. PKK ile YPG/PYD arasında defalarca kez göz önüne serilen, reddedilemez ilişkiyi Washington'da sizden daha iyi bilen biri yoktur" mesajını paylaştı.

Trump-Graham görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'dan herhangi bir açıklama yapılmadı.

ABD Başkanı Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın gelecek hafta Türkiye ve İsrail'i ziyaret etmesi bekleniyor.

ABD'li senatör Lindsay Graham, Trump'ın Suriye'den çekilme kararına muhalefetiyle biliniyor. Graham, Trump'la görüşmesi öncesinde CNN'e yaptığı açıklamada "Eğer şimdi Kürtleri terk edersek Türkiye ile savaşacaklar ve bu savaşta katledilebilirler. O zaman gelecekte size kim yardım edecek" diye konuşmuştu.

Trump'ın Aralık ayı başında açıkladığı Suriye'den derhal çekilme kararını Cumhuriyetçi senatör "felaket" olarak yorumlamıştı.