ABD'den İdlib anlaşması açıklaması

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Sean Ryan, dün duyurulan Türkiye ve Rusya'nın İdlib anlaşmasını destekleyeceklerini açıkladı. YPG'nin Menbiç'te yer almayacağına dair karara uyduklarını belirten Ryan, bölgeye yeni füze ve radar sistemlerinin yerleştirildiğini de teyit etti.

Dış Haberler

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Sean Ryan, basına verdiği brifingde Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib’de silahsız bölgeler oluşturmasına ilişkin anlaşmayı destekleyeceklerini açıkladı.

Uluslararası koalisyon sözcüsü, yaptığı açıklamada anlaşmanın henüz tamamen değerlendirilmediği belirterek "Bunu görüşmeye zamanımız olmadı. Ancak bu anlaşma uygulanırsa ve hayatları kurtarmaya, insani felaketi önlemeye yardımcı olursa kesinlikle destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'MENBİÇ'TE ÇOK AZ YPG'Lİ KALDI'

Türkiye ile Menbiç’de sürdürülen ortak devriyelere ilişkin anlaşmazlık iddialarını yalanlayan Ryan, “Menbiç dışındaki 46 numaralı bağımsız ama koordineli devriyeleri yeni tamamladık. Menbiç’in şu anda Suriye içinde bir umut ışığı olduğunu düşünmek istiyorum. Türkiye ile koordineli olarak devam ettiğimiz devriyelerin işe yaradığını düşünüyorum” dedi. Menbiç’de “çok az YPG’linin kaldığını” belirten Ryan, “YPG’nin Menbiç’in bir parçası olmayacağına ilişkin anlaşmaya bağlıyız” dedi.​

'YENİ RADAR VE FÜZE SİSTEMLERİ YERLEŞTİRDİK'

Menbiç ve Kobane’de ABD’nin askeri varlığını arttırarak bu alana yeni radar ve füze savunma sistemleri yerleştirdiğine ilişkin soruları yanıtlayan Ryan, radarları bölgeye yerleştirdiklerini teyit etti. Ryan bölgedeki radar ve füzelerin varlığını "Sahadaki güçlerimizin tam güvende olması için sürekli olarak yapageldiğimiz bir şey" sözleri ile gerekçelendirdi.