ABD'den 3 ülkeye yeni yaptırım kararı

ABD Temsilciler Meclisi, Rusya, İran ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne yeni yaptırımları onayladı.

ABD Temsilciler Meclisi, Rusya, İran ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne (KDHC) yeni yaptırımları onayladı.

"Yaptırımlar Yoluyla Amerika'nın Düşmanlarıyla Mücadele" başlıklı yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinde 3'e karşı 419 vekilin oyu ile kabul edildi.

Özellikle ABD Başkanı Trump'ın Rusya ile ilişkilerindeki alanı daraltan yasa tasarısı, halihazırda geçerli olan Rusya yaptırımlarını hafifletmek veya kaldırmak istediği durumlarda ABD Başkanı'na Kongreden onay alma şartı getirmesiyle dikkati çekti.

Tasarıya göre Rusya'ya Ukrayna'daki adımlarıyla ilgili yeni yaptırımlar getiriliyor, İran ile KDHC de nükleer ve balistik füze programları nedeniyle yaptırımlara maruz kalacak.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan tarafından "Tarihin en geniş kapsamlı yasa tasarılarından biri" sözleriyle nitelendirilen pakette Rusya, İran ve KDHC yönetimlerine birçok alanda yeni yaptırımlar uygulanacak.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce da söz konusu üç ülkenin ABD'nin ulusal çıkarlarını tehdit ettiğini, son dönemde artan füze denemeleri sebebiyle Pyongyang yönetimine de güçlü bir mesaj vermek istediklerini dile getirdi.