ABD'deki faşistler bildiğiniz gibi: Antisemitizm ve antikomünizm bir arada

Virginia eyaletinde düzenlenen ırkçı yürüyüş ve saldırılara dikkatli bakıldığında, faşistlerin antisemitizm ve antikomünizmden beslenen tutumları dikkat çekiyor.

Dış Haberler

ABD’nin Charlottesville kentinde geçtiğimiz hafta ırkçı grupların yaptığı gösteri ve ardından antifaşist bir kadını öldürmelerinin yankıları sürüyor.

Irkçı grupların kentteki gösterisini bir belgesel formuyla haberleştiren Vice muhabiri Elle Reeve, hareketin karakterini, kölelik yanlısı Konfederasyon komutanı Robert E. Lee heykeli hakkındaki duyarlılığın değil, Yahudileri karşıya almanın belirlediğini söyledi.

“Yürüyüşe başladıklarında Robert E. Lee’nin sözünü etmediler. Yahudileri hedef aldılar ve onlar hakkında slogan attılar. Kazara değildi, tehditkar olmak istediler” diyen Reeve, faşist grupların her zaman bir arada olan bir toplam değil, internet üzerinden iletişime geçen bir ekip olduğunu söyledi.

Reeve’e göre faşistler, sol kanat taktiklerini örnek aldı ve böylelikle güçlü olduklarını, birlikte durduklarını gösterdi.

Vice muhabiri, “estetik” kaygıları olduğunu düşündüğü grubu tanımlarken, “Orta sınıf, başarılı ve iyi görünümlü” bir profil sergilemek istediklerini, eski zamanların “beyaz üstünlükçüleri” imajından sıyrılmaya çalıştıklarını vurguladı.

ANTİSEMİTİK VURGU ÖNE ÇIKTI

HBO’nun yayınladığı belgeselde, Virginia Üniversitesi’ne yürüyen faşistlerin attığı “Yahudiler yerimizi alamaz” sloganı duyuluyordu. 

Irkçı grup “Sağı Birleştirin” sözcüsü Chris Cantwell belgeselde; “Tabanca taşır, her zaman spor salonuna giderim” diyor ve şiddete daha yatkın hale gelmeye çalıştığını söylüyordu. 

“Sağı Birleştirin” sözcüsü Chris Cantwell

Aynı belgeselde, biber gazıyla karşı karşıya gelen Cantwell yüzünü sütle yıkarken bu kez “Komünistler” diye öfkeyle bağırıyor ve olanlardan yahudileri ve komünistleri sorumlu tutuyordu.

 Cantwell gözyaşları içindeyken, polis pek de karşısında görünmüyor

Kimliği afişe olduktan sonra OkCupid, Tinder, Facebook, Youtube gibi sosyal paylaşım siteleri, Cantwell’in hesaplarını devre dışı bırakırken, Cantwell’in konu hakkındaki yorumu pek de  Amerikan İç Savaş tarihinde tutulan saf değil, klasik faşizm kokuyordu. Sağı Birleştirin grubu sözcüsüne göre: “Bu yahudiler durmak bilmeyecek”ti.

Destekçilerinin “Heil Cantwell” diye selamladıkları faşist grubun sözcüsü ve yürüyüşlerde atılan sloganlara dikkatli bir bakış, hareketin antisemitizm ve antikomünizmle yoğrulduğu gerçeğine işaret ediyor.