ABD'deki dava sürüyor: Savunma tanığı dinlenecek

ABD'de Rıza Sarraf'ın da tanık olduğu dava devam ediyor.

Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın sanık olduğu dava devam ediyor.

ABD'de süren davada Semra İbrahimi Hamza isimli savunma tanığının dinlenileceği öğrenildi. Hamza'nın THY'ye çalışmakta olduğu ve seyahat bilgilerini doğrulamak için çağrıldığı belirtiliyor.

Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, müvekkillerinin aleyhine savcılığın sunduğu en önemli delil olan 297 no’lu tape ve ses kaydına ilişkin Sarraf’ın mahkemede verdiği ifadeyi Türk Hava Yolları’ndan bir bilirkişi ile bugün çürütmeyi hedefliyor.

Sarraf, itirafçı olarak oturduğu tanık kürsüsünde, yardımcısı Abdullah Happani ile 10 Nisan 2013 tarihli “Atilla taş koydu” diye bilinen 279 no’lu tape ve ses kaydına açıklık getirirken şu ifadeleri kullanmıştı: “Bankadan (Halkbank) çıktıktan sonra görüşmenin özetini anlatıyorum. Süleyman Aslan’ın benim yanımdan Atilla’yı aradığını söylüyorum. “Yapacaksınız bu işi” dedi diyorum. Hakan Atilla’nın taş koyduğunu engellediğini söylüyorum. Yani o gün içersinde Atilla bey işlemin olmaması için taş koyuyordu. Bu yüzden Süleyman Aslan’la konuştum ve Atilla’nın bu işten hiç haberi olmadığını söyledim. Kendisi benim yanımdan Atilla’ya telefon açtı, Hakan Bey’e işlemin yapılması konusunda bilgi verdi. Hakan Bey de istenileni yerine getirdi.” 
 
ATİLLA KONUŞAMAZDI, BARCELONA UÇAĞINDAYDI

Sarraf, ifade verdiği ikinci gün tapelerin kendi konuşmalarının içeriğini doğru olarak yansıttığını kabul etmiş ve Avukat Fleming’in Halkbank ile yaptığı işlemler kapsamında “Hakan Atilla taş koydu dediniz, doğru mu” sorusunu “Doğru” diye karşılık vermişti.

Sarraf, “Süleyman Aslan, sizin yanınızda Hakan Atilla’yı arayıp, bu işi yapacaksın dedi, doğru mu” şeklindeki soruya da “Evet doğru” karşılığı vermesine rağmen, Atilla’nın 10 Nisan günü o saatte Süleyman Aslan ile telefonda konuşabilmesinin imkansız olduğu çünkü aynı saatte akşam 17.00’de THY’nin Barcelona uçağında olduğu mahkemeye gelen bilirkişi tarafından belirtilecek.

Avukatlar Sarraf’ın teyit ettiği o tarih ve saatte Hakan Atilla ile Süleyman Aslan’ın asla konuşmadığını savunuyorlar.

THY’den gelecek bilirkişinin uçuş raporlarında Atilla’nın bu görüşmeye katılamayacağını belirtmesi durumunda ya Sarraf yalan beyanda bulunduğu için başsavcılıkla yaptığı anlaşma değerini kaybedecek ya da Süleyman Aslan’ın Sarraf’a yalan söylediği yönünde Sarraf’ın avukatları bir argüman başlatacaklar.

Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, bu durumda delil yetersizliğinden derhal davanın düşmesini talep edebilecek.

Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla yeniden sorguda. Atilla ile avukatı Cathy Fleming arasında geçen diyalog şöyle:

Fleming: İran'a karşı ekonomik cihat yaptınız mı?

Atilla: Böyle bir şeyi ilk kez burada duydum.

Mehmet Atilla ifadesinde Sarraf'la beraber bankaları dolandırdıkları ya da kanunları çiğnedikleri iddialarını reddetti.  

Fleming: Sarraf'a ya da onun şirketlerindekilere nasıl sahte belge hazırlayacaklarını öğrettin mi?

Atilla: Asla.

Fleming: Sarraf'tan rüşvet aldınız mı?

Atilla: Hayır.

Fleming: Hiç rüşvet istediniz mi?

Atilla: Asla.

Davanın 6 Aralık'taki duruşmasında da Reza Zarrab, tanık olarak kürsüye geldiğinde "Hakan Atilla benden hiç rüşvet istemedi" demişti.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ifade verdiği oturuma öğle arası verildi.

Davayı takip eden Gazeteci Benjamin Weiser'ın savunma cephesiyle ilgili olarak; "Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları dava daha jüriye gitmeden müvekillerinin beraatini istedi. Avukatlar, Hakan Atilla'nın Rıza Sarraf'ın ABD bağlantılarından haberdar olduğuna ilişkin savcının 'kanıt gösteremediğini' söylediler" dedi.