ABD'de yine 'Putin seçimlere müdahale mi ediyor?" tartışması

ABD'de bir süredir gündemde olan "Putin, Trump üzerinden seçimlere müdahale ediyor" söylentileri, Demokratlara ait e-postaların sızdırılması ile birlikte yeniden alevlendi.

Dış Haberler

ABD medyasında bir süredir, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kasım ayındaki seçimlere Donald Trump'u yardım ederek müdahale ettiğine dair söylentiler fısıldanıyordu.

Ancak Cuma günü Wikileaks'in Demokratik Ulusal Komite'ye (DNC) ait 20 bin e-postayı sızdırmasının ardından, medya işi "ciddiye" almaya başladı.

E-postalar açıkça, Demokrat Parti'nin kurumsal olarak Hillary Clinton'ı Bernie Sanders'e karşı desteklediğini gösteriyor.

New York Times, açıkça, e-postaları ele geçirme işini bir hackerın üstlenmesine rağmen, DNC sunucularına Rus istihbarat servislerinin sızdığını ileri sürdü.

Times, "Hırsızlığın Putin tarafından mı emredildiği, yoksa onu memnun etmek isteyen aparatçikler tarafından mı yapıldığı yoruma açık" diye yazdı.

Clinton'ın kampanya yöneticisi Robby Mook da, ABC'ye verdiği demeçte, e-postaları, "Rusların Trump'a yardım etmek için" servis ettiğini öne sürdü.

Mook'a göre, Rusya Trump'a, Cumhuriyetçi adayın NATO karşıtı ve Rusya'ya/Putin'e sempatik bakan demeçleri nedeniyle destek veriyor.

E-postaların yayımlanması ile birlikte, Trump da Twitter hesabından mesajlar göndererek, Demokratların Sanders'i yok etmek için uğraştığının ve onunla alay ettiğinin görüldüğünü yazmıştı.