ABD’de ‘siber saldırılarla mücadele’ için yeni bir istihbarat ajansı kuruluyor

Obama yönetiminin, “siber tehditle” mücadele için yeni bir ajans kuracağı bildirildi. Ajans model olarak 11 Eylül saldırısı sonrası kurulan Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’ni referans alacak ancak özel firmalardan gelen istihbaratlara daha fazla yaslanacak.

Dış Haberler

Obama yönetimi, “siber tehditlerle” mücadele için yeni bir ajans kuracak. Ajansın “siber tehditlerle” ilgili istihbaratın koordine edilmesinde rol üstlenmesi hedeflenirken, model olarak 11 Eylül saldırılarının ardından oluşturulan Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nden esinlenildiği bildirildi. 2001’de yaşanan saldırının, söz konusu ajansın yokluğundan kaynaklı istihbarat zayıflığından kaynaklandığı öne sürülüyordu.

Ajansın kurulacağı, Washington’da bulunan Wilson Center’da bir konuşma yapan “terörle mücadele ve anayurt güvenliği” başkan yardımcısı Lisa Monaco tarafından duyuruldu. Monaco, kurulacak ajansın adının Siber Tehdit İstihbaratı Entegrasyon Merkezi olacağını söyledi.

Ajansın kurulmasında, son dönemde yaşanan Sony Pictures örneğinde olduğu gibi ABD’li şirketlerin karşılaştıkları siber saldırıların etkili olduğu düşünülüyor. Bu tür saldırılarla şu ana dek FBI, Anayurt Güvenliği Departmanı, Ulusal Güvenlik Ajansı ve ABD Siber Komutanlığı gibi kurumlar dağınık biçimde ilgilendiler.

Beyaz Saray sibergüvenlik koordinatörü Michael Daniel, elde ettikleri siber istihbaratın “tıpkı 11 Eylül saldırıları öncesinde olduğu gibi” bürokrasi, çıkar rekabeti gibi engellere takıldığını ve bunların farklı kurumlar tarafından koordineli olarak analizinin mümkün olmadığını öne sürdü.

Yeni kurulacak olan ajansın, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi’nden farklı olarak, istihbarat servislerinin yanı sıra, çok sayıda hacker saldırısına maruz kalan özel şirketlerden gelen bilgi ve verilere yaslanacağı bildirildi.