ABD'de kürtaj tartışmaları: Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin hedefi bu kez genç kadınlar

ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratların kadın düşmanlığında nefes kesen rekabeti ve cilveleşmeleri sürüyor. Bu kez hedef genç kadınlar!

ABD'de, Louisiana Valisi Demokrat John Bel Edwards, reşit olmayanların kürtaj hizmetine erişimini mevcut durumdan daha fazla kısıtlayan 111 No’lu senato kararını imzaladı. Yasa, 1 Ağustos’ta yürürlüğe giriyor. Hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler tarafından desteklenen bu kürtaj karşıtı yasa, anayasaya aykırı, gaddarca ve öngörüsüz olmakla eleştiriliyor.

John Bel Edwards 

The Associated Press’in haberine göre, Louisiana meclis üyeleri, geçtiğimiz Perşembe günü, reşit olmayan gençlerin kürtaj erişimine olan kısıtlamaları daha da ileriye taşıyan bir yasa tasarısını kabul etti. 

Bahsi geçen önergeye göre, reşit olmayan hamile ve bekar gençler, kürtajın gerçekleştirilebilmesi için ebeveynlerinden veya yasal vasilerinden noter tasdikli bir beyanat almak zorunda. Reşit olmayan hamile genç kadınlar için var olan tek alternatif yol hamileliği sonlandırmak için mahkeme kararı almak, diğer adıyla “yasal bypass”.

Eyalet senatörlerinden Cumhuriyetçi Beth Mizell tarafından desteklenen 111 No’lu senato kararı, ebeveynin veya yasal koruyucunun geçerli bir sürücü ehliyeti veya hükümet onaylı başka bir kimlik yoluyla bir tür “kimlik kanıtı” sunmasını gerektiriyor. Yasa, eyaletin “yasal bypass”la ilgili olan kanun maddesini de bir çeşit değişikliğe götürüyor. 

PSİKOLOJİK DESTEK Mİ, BASKI MI? 

Hala yürürlükte olan yasaya göre, kürtaj hizmeti için mahkeme kararı talep eden Louisiana’lı “gayrireşitler”in, eyalet tarafından görevlendirilmiş bir ruh sağlığı danışmanı kontrolünde bir değerlendirme ve rehberlik seansından geçmesi talep edebilir. Fakat yeni yasa, bu değerlendirme ve rehberlik oturumunu zorunlu kılmakta. Danışmanın, talepte bulunan gencin, zorla yaptırılan kürtaj mağduru olmadığını doğrulaması ve hamileliğin tecavüz, ensest ilişki veya insan ticaretinin sonucu olup olmadığına karar vermesi bekleniyor. 

Eğer danışman, hamileliğin tecavüz, ensest ilişki veya insan ticaretinden kaynaklandığı kararına varırsa, mahkeme tarafından bir çocuk avukatı tayin ediliyor. Mahkeme tarafından görevlendirilen avukatın, mağdurun hamilelik, fetüs gelişimi, kürtaj riskleri ve sonuçları, insan ticareti göstergeleri ve kürtaj alternatifleri hakkında ne derecede bilgilendirildiğini değerlendirmesi gerekiyor.

Ebeveyn veya yasal vasi olmadığı halde kürtaj izni verme girişiminde bulunanlar ise 5 bin dolarlık para cezası ve 3 yıl hapis cezasına çarptırılıyor. Aynı zamanda yasaya göre, bilinçli bir şekilde, reşit olmayan bir gence kürtaj izni sağlama girişiminde bulunan bir kişiye yardım ve yataklık eden bir kürtaj kliniği çalışanı da bin dolara varan para ve 2 yıllık hapis cezasıyla hüküm giyiyor.

Beth Mizell 

Yürürlükte olan yasanın düzgün bir biçimde uygulanmadığını öne süren Beth Mizell, iddialarını doğrulayacak herhangi bir kanıtı olmadığı halde; “Kimi zaman kötü niyetlerle, genç kızların ebeveynleri veya yasal koruyucuları gibi davranan insanlar oluyor” dedi.

Mahkeme kararı talebinde bulunan ve reşit olmayan genç kadınları temsil eden New Orleanslı avukat Megan Snider, yeni yasanın anayasa aykırı ve gaddarca olmasının yanı sıra öngörüsüz olduğunu, bu yasanın kürtaj talebinde bulunan gençlerin istismarı bildirmelerine mani olabileceğini yazdı. Avukat, “var olan engellere yenilerini eklemek gereksiz, ağır ve aşağılayıcı” dedi. Durumun ciddiyetini vurgulayan Snider, “Zaten stresli olan sürece, yeni bir ‘danışmanlık’ zorunluluğu daha eklemek, gencin duygusal sağlığına zarar verebilir. Bu senato kararı, Louisiana meclis üyelerinin pek çoğunun kağıt üzerindeki tasarılarının gerçek hayattaki sonuçlarından bihaber olduğunu gözler önüne seriyor” dedi. 

CUMHURİYETÇİLER VE DEMOKRATLAR YİNE OMUZ OMUZA 

Tasarı, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar tarafından 93-0’lık bir oy oranıyla kabul edildi. Senato ise 29-6 şeklinde sonuçlanan oylama sonucunda, 16 Mayıs tarihinde tasarıyı geçirdi. Son aşamada, kürtaj karşıtı pek çok tasarının yasalaştırılmasında imzası olan Demokrat Vali John Bel Edwards’ın da bu yasa önergesini de pas geçmeyerek altına imzasını atmasıyla karar resmen kabul edildi. Bu şekilde, kadın düşmanlığı konusunda Cumhuriyetçilerle cilveleşmekten asla yorulmayan insan haklarının yılmaz savunucusu Demokratların ikiyüzlülüğü yeniden tescillenmiş oldu. ABD’de sürmekte olan kürtaj tartışmalarında günden güne artmakta olan kürtaj karşıtı kararlara bir yenisini daha ekleyen bu yasa, 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe konulacak.