ABD'de köle kadınları anestezi kullanmadan denek yapan doktorun heykelleri hedefte

ABD'de köle kadınlarla anestezi uygulamadan jinekolojik operasyonlar gerçekleştiren J. Marion Sims'in heykelleri, ırkçılık karşıtlarının hedef oluyor.

Dış Haberler

ABD'de iç savaş dönemindeki Konfederasyon yanlılarının heykellerinin hedef alındığı süreç, yeni bir boyut kazandı.

19. yüzyılda köle kadınlar üzerinde anestezi kullanmadan deneyler yapan jinekolog J. Marion Sims, ırkçılık karşıtı ABD'lilerin hedefi oldu.

1855'te New York'ta ilk kadın hastanesini kuran Sims'in kentteki heykeline, "ırkçı" yazıldı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, heykelin kaldırılması üzerine kentteki nefret sembollerinin kaldırılması yönünde düşünerek yaklaşacaklarını söyledi. 

New York Belediye Meclisi Başkanı Melissa Mark-Viverito ve New York Tıp Akademisi de, "tiksindirici ve kınanası" olarak nitelediği heykelin kaldırılması yönünde tutum beyan etti. Akademi, Sims'in yaklaşımını "tarihimizin kara lekesi" şeklinde niteledi.

 Central Park'taki Sims heykeli

Sims, New York'a gitmeden önce, 1835 ila 1849 yılları arasında Alabama'da hekimlik yaptı. Günümüzde halen jinekolojik muayenede kullanılan spekulumu ve diğer enstrümanları icat eden Sims'in, doğum sonrası idrar kaçırma sorunlarına neden olan fistül ameliyatlarının öncülüğünü yaptığı, ilk başarılı safra kesesi ameliyatı ve ilk başarılı suni döllemeyi uyguladığı belirtiliyor.

Ancak bunları "kazanmak" için çalışmalar yapan Sims, köle kadınları deneysel ameliyatlarında olarak kullandı, hiçbir etik kurula bunları bildirmedi.

Sims'in doğduğu Columbia'da, Sims'e ait bir anıtın kaldırılmasını talep eden protestocular arasında, kentin ilk afro-amerikan belediye başkanı Steve Benjamin de bulunuyor. Benjamin, Sims'in heykelinin, kendisini herhangi bir Konfederasyon heykeline nazaran daha fazla rahatsız ettiğini söylüyor.

2006'da Washington Post'ta yayınlanan bir habere göre, Sims tekniğini mükemmelleştirmek için Anarcha Wescott adlı köle kadını 30 kez opere etti. Wescott, Sims'in anestezi uygulamadan opere ettiği düzinelerce köle kadından yalnızca biriydi ve 30 ameliyat geçirdi. Bazı bilim insanlarının, kölelerin ameliyat öncesinde onamlarının alınıp alınmadığını sorduğu, Sims'in ise kadınların tedavi için gönüllü geldiğini iddia ettiği belirtiliyor.

SİMS'İN ANILARINDA ANESTEZİSİZ GÜNLER İTİRAFI VAR

1813'te Lancaster'de doğan Sims, Philadelphia'daki Jefferson Tıp Koleji'nden 1835 yılında mezun oldu. Lancaster'da bir muayenehane açan ancak "tedavi altındaki iki bebeğin ölümüne yol açmakla suçlanan Sims, Alabama'ya taşındı ve burada tarlalarda çalışan kölelerin hekimliğine başladı. Burada 16 yataklı bir hastane kuran Sims, anılarını yazdığı kitabında, "zenci hastalarım için, zenci cerrahi teknikleri" ifadelerini kullanıyor.

Literatürde, Sims'in transvajinal yaklaşımda kullandığı gümüş dikişlerinin ve mesane drenajlarının ilk başarılı örnekler olduğu bildiriliyor.

Anılarında, Anarcha ve Betsey isimli kız çocuklarını, çalışmaları için kölelerden istediğini yazan Sims, tek kuruş ödemeyeceğini, ama biri 14 diğeri 18 yaşında olan bu iki kızın kıyafet ve yemek masraflarını karşılamayı önerdiğini ifade ediyor.

Operasyonların sıkıcı ve zor olduğunu yazan Sims, "Bu, anestezi günlerinden önceydi ve zavallı kız dizlerinin üstünde, operasyonları büyük kahramanlık ve cesaretle atlattı. Yapmamı beklediğim dizi deneylere tanık olmak için orada yaklaşık bir düzine doktor vardı. Bütün doktorlar notlarımı sık sık görmüş ve incelemişlerdi ve büyük keşif arifesinde olduğum konusunda anlaştılar ve her biri benim çalışmamı görmekle ilgilendi" diyor.