ABD'de istihbarat servisleri 'seçimlere Rusya müdahalesi' konusunda bölündü

ABD'de CIA, FBI ve diğer istihbarat servisleri, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesi hakkındaki kanıtlar hususunda anlaşmazlık içerisinde.

Dış Haberler

ABD'de Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA), ABD seçimlerine Rusya'nın müdahale ettiğini iddia etmesinin ardından tartışma başladı.

Geçen Cuma günü Washington Post tarafından yayımlanan gizli CIA değerlendirmesinde, Donald Trump'ın kazanması için Rusya'nın Amerikan seçimlerine müdahale ettiği söyleniyordu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nde verilen bir FBI brifingine katılanlar ise, FBI'ın değerlendirmesinin bulanık ve belirsiz olduğunu söylediler.

CIA, yalnızca Demokratların değil, Cumhuriyetçilerin de e-posta sunucularının hacklendiğini, ancak yalnızca Demokratlarınkinin yayımlandığını söylemişti.

Ancak FBI, hâlâ Cumhuriyetçilerin hacklendiğini doğrulamış değil. FBI, Rusya'nın iddia olunan dahlinin seçim sonuçlarını etkilemeye yönelik olup olmadığı konusunda emin değil.

FBI, Rusya'nın hack vakasına karıştığı konusunda şüphe taşımıyor. Şüphesi, Moskova'nın bunu özel bir amaçla yapıp yapmadığı konusunda.

Öte yandan, Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi (ODNI) de, FBI ile benzer bir yaklaşım sergileyerek, CIA'in sunduğu kanıtların yeterli olmadığını söyledi.

Haaretz'de yer alan habere göre, ODNI de Rusya'nın hack olayına karıştığını düşünüyor, ancak Moskova'nın doğrudan Trump'a destek için bunu yaptığını ilişkin yeterli kanıtın bulunmadığını söylüyor.