ABD’de homeopatik ürünlerin satışı yasak

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın kesin bir tedavi yöntemi olarak hastanelere soktuğu homeopati ürünleri önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) homeopatik ürünlerin piyasaya sürülmeden önce uyulması gereken yasal prosedürlerin sıkılaştırılacağı bir zemin hazırlamak amacıyla bir çalışma başlattı.


İlker Belek

Homeopati hastalık etkeni olduğu düşünülen maddelerin iyice seyreltilmiş formlarını o hastalığın tedavisi için kullanan bir “alternatif tıp” yöntemi.

Homeopatik ürünlerin hastalık tedavisinde şimdiye kadar kanıtlanmış hiçbir etkisi yok. Tersine, değişik ürünlerin önemli sağlık sorunlarına yol açtığı biliniyor.

Bu nedenle Amerikan FDA (Gıda ve İlaç Yönetimi) kurumu Aralık ayında bu konudaki yaklaşımını geliştirmek üzere yeni bir çalışma başlattı.

ABD’de yasalar homeopatik ürünlerin de ilaçlarla aynı araştırma süreçlerine tabi olduğunu, aksi taktirde bu ürünlerin piyasaya sürülemeyeceğini belirliyor. Buna rağmen bu yasak deliniyor. Denetimler yetersiz kalıyor.

Homeopatik ürünler soğuk algınlığından kansere kadar çok geniş bir hastalık spektrumu için kullanılıyor. Hastalar güvenlerini ve paralarını etkinliği kanıtlanmamış ürünler için harcıyor. Üstelik bunların pek çoğunun güvenli olmayan ortamlarda üretildiği de biliniyor.

FDA araştırma sonucunda homeopatik ürünlerin piyasaya sürülmeden önce uyulması gereken yasal prosedürlerin sıkılaştırılacağı bir zemin hazırlamayı amaçlıyor.

Homeopatik ürünler piyasası özellikle son 10 yıl içinde ciddi şekilde büyüyerek 3 milyar dolarlık bir hacim kazandı. Bu piyasada sağlık için zararlı maddeler içeren ürünler de mevcut.

Sağlığa zararlı olanlar arasında en bilineni belladona içeren diş tablet ve jelleri. Bu ürün 2016’da iki yaş altı çocuklarda ciddi zehirlenmelere yol açmıştı. Bir diğer ürün ise çinko içeren, burundan uygulanan ve koku hissinin kaybına yol açan bir sprey. İddia bu çinkolu ürünün astıma iyi geldiği yönündeydi.

Durum böyleyken bizim Sağlık Bakanlığı’nın homeopatiyi kesin bir tedavi yöntemi olarak ele alması, homeopati yöntemini hastanelerin içine sokması halk sağlığı açısından büyük risk oluşturuyor.


https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm589243.htm