ABD'de faşistlerin öldürdüğü Heather'ın arkadaşları: Sevgiyi ve eşitliği örgütlemeyi sürdüreceğiz

Charlottesville'deki ırkçı saldırıda yaşamını yitiren Heather Heyer'ın arkadaşları, 32 yaşındaki anti-faşist eylemci için 'Sevgiyi ve eşitliği örgütlemeyi sürdüreceğiz, Heather bu yüzden ölmüş olacak' diyor.

Dış Haberler

Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü, ABD’nin Charlottesville kentinde yapılan ırkçılık karşıtı gösteride, eylem alanına giren bir araç, 32 yaşındaki Heather D. Heyer’ın ölümüne neden oldu.

Saldırıdan bir gün önce ırkçı gruplar, Amerikan İç Savaşı dönemindeki ayrılıkçı konfederasyoncuların komutanı general Robert E. Lee'nin heykelinin kaldırılması planına karşı, meşaleli bir gösteri düzenlemiş, ırkçılık karşıtı grupların ise tepkisiyle karşılaşmıştı.

Saldırı günü ise, “Sağı Birleştirin” adı altında kentte gösteri düzenleyen ırkçılara karşı sokağa çıkan grubun içine hızla giren bir araç, Heyer’ın ölümüne ve 19 kişinin yaralanmasına neden oldu.

New York Times'a konuşan Heyer’ın arkadaşları, genç kadının her türlü eşitsizliğe karşı mücadele eden, dünyadaki adaletsizlikler karşısında sık sık gözyaşı döken biri olduğundan söz etti.

Heyer’ın arkadaşı Marissa Blair; “Yalnızca yürüyor ve etrafımıza sevgi saçıyorduk. Bir anda o kaza oldu ve saniyeler içinde aracın geçişini ve savrulan bedenleri gördük” dedi.

IRKÇI GRUBUN SÖZCÜSÜ: BİR GRUP DİKKATSİZ APTAL HAYVANDAN KURTULMANIN BİR YOLU OLARAK...

Heyer, Ohiolu bir saldırganın sürdüğü aracın altında kalarak yaşamını yitirdi. Irkçı grup “Sağı Birleştirin” sözcüsü Christopher Cantwell’e göre, rakiplerine boyun eğmeyeceklerini göstermenin ve “bir grup dikkatsiz aptal hayvan”dan kurtulmanın bir yolu olarak, arkadaşları gaza basmıştı. Üzerinde 5 silah ve bir bıçak taşıyan Cantwell, Heyer’ın ölümü hakkında böyle düşünüyordu.

Charlottesville’de yaşayan Heyer, arkadaşı Blair’in aktardığına göre, eşitsizliğe savaş açan grupların içinde yer aldı ve arkadaşlarını da seslerini yükseltmeleri konusunda cesaretlendirdi.

Heyer’ın avukat yardımcısı olarak çalıştığı hukuk bürosundaki müdürü Alfred W.Wilson; “Heather çok güçlü bir kadındı, her türlü ayrımcılığın karşısına dikildi, bu onun her zamanki haliydi” ifadelerini kullandı.

Heyer’ı çok kez bilgisayarının başında, insanların kötü muameleye maruz kaldığı bir haber ya da Facebook’ta paylaşılan bir mesajı okur ve gözleri dolarken gördüğünü söyleyen Wilson ; “Birkaç yıl önce siyah olduğum için beni yargılayan erkek arkadaşını görmeyi kesmişti” dedi.

Lise mezunu olan Heyer’ı garsonluk yaparken tanıyan Wilson, onun insanlarla ilgili tutumundan ve ayrıntılara hakim oluşundan çok etkilendiğini ve hukuk eğitimi almamasına karşın birlikte çalışmayı teklif ettiğini anlattı.

'BİLGİSAYAR BAŞI AKTİVİSTİ DEĞİLDİ'

Köpeği Violet’la birlikte yaşayan Heyer için Wilson; “O bilgisayar başı aktivistlerinden değildi, ona göre dışarı çıkıp işinizi yapmalıydınız” dedi.

Heyer ve Wilson, geçtiğimiz Cumartesi ırkçılık karşıtı bir gösteride birlikteydi. Saldırgan arabasını kalabalığın içine sürdüğünde, Wilson erkek arkadaşı kendisini yolun kenarına ittiği için kolunda bir sıyrık ve bacağında çürüklerle kurtulmayı başardı. Erkek arkadaşının ise bacağı kırılmıştı. Bu sırada Heyer’ı kaybettiler, hastaneye götürüldüklerinde hala ondan haber alamamışlardı.

Wilson; “Ne olduğunu hissetmiş ama inanmak istemez haldeydim, polis söylediğinde dizlerimin üzerine yığıldım ve ağlamaya başladım” dedi.

Heyer’ın katili ırkçı saldırgan, Ohiolu, 20 yaşındaki James Alex Fields yakalandı ve ikinci derece cinayetle suçlanıyor. Yani ABD yargısı, Heyer’ı öldüren ve onlarca kişiyi yaralayan saldırganı, planlı olmayan bir cinayet suçuyla yargılayacak.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump da, olayların ardından "her iki taraf"ın da suçlu olduğunu iddia etmişti.

'SEVGİ VE EŞİTLİĞİ ÖRGÜTLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Charlottesville’deki ırkçılık karşıtı gruplar, yaşananın kalplerinde açtığı derin yara bir yana, topluluklarının bir üyesini kaybetmenin ve adaletin peşini bırakmayacaklarını belirtiyor.

Daha önce hiç Heather kadar yakın bir arkadaşını yitirmeyen Blair ise şöyle diyor: "Heather olsa ne yapardı diye düşünüyorum. Daha da ileri giderdi. O yüzden biz de ileri gideceğiz. Sevgiyi ve eşitliği örgütlemeyi sürdüreceğiz, Heather bu yüzden ölmüş olacak."