ABD’de evsize tokat atan polis açığa alındı

ABD’de yaşlı bir evsiz yurttaşa tokat atarken görüntülenen polis memurunun açığa alındığı bildirildi. ABD’de evsizleri hedef alan ve insanların gündelik yaşantısında yaptığı temel aktiviteleri kamusal alanlarda yasaklayan eyalet yasaları bu tür saldırılara zemin sunuyor.

Dış Haberler

ABD’de bir evsize tokat atarken görüntülenen polis memuru açığa alındı. Görüntülerin Youtube’da yayınlanmasının ardından açığa alınan memur Victor Ramirez, geçen Pazar günü Florida Fort Lauderdale’deki bir otobüs terminalinde kaydedilen videoda evsiz Bruce Laclair’i tokatlarken ve aşağılarken görülüyor.

Görüntüde ilk olarak Ramirez’in Laclair’i terminalden çıkarırken itip yere düşürdüğü ve Laclair’in küfretmesi üzerine onu yerdeyken sertçe tokatladığı görülüyor. Tokat atmadan önce Ramirez’in “eğer dövüşmek istiyorsan seni yere yatırıp güzelce pataklarım”, dediği duyuluyor. Ancak Laclair’in Ramirez’e saldırmaya dönük herhangi bir hareket sergilemediği ve savunmasız durumda olduğu açıkça görülüyor.

Daha sonra Ramirez Laclair’i ayağa kaldırıp kelepçeledikten sonra ceplerini karıştırırken görülüyor. Terminalde “aylaklık etmekle” suçlanan Laclair, dün 300 dolar ceza ödemesine hükmedilerek serbest bırakıldı.

KAMUSAL ALANLARDA 'DURMAK, YEMEK, OTURMAK VE UYUMAK' YASAK
Evsiz hakları savunucuları, ABD’de bu tür olayların giderek arttığına dikkat çekiyor. El Cezire Amerika’ya konuşan Evsizlerin Sesi grubu kurucusu Sean Cononie, Laclair’e gösterilen muamelenin kentlerin evsizlere karşı tutumu açısından çarpıcı bir gösterge olduğuna dikkat çekti.

Batı Bölgesel Savunma Projesi (WRAP) adlı evsiz savunma grubu gibi gruplar bazı eyaletlerde “dinlenme hakkı” adlı bir yasa çıkarılması için mücadele ediyor. ABD’nin pek çok eyaletinde evsizlere karşı takınılan olumsuz tavır nedeniyle çıkarılmış ve kamusal alanlarda durmayı, oturmayı, yemeyi, uyumayı engelleyen yasalar bulunuyor.

WRAP direktörü Paul Boden El Cezire’ye konuyla ilgili olarak, “Nereye gittiğiniz önemli değil. Her yerde kırıp bir cam parçasıymışsınız ve polis sizden kurtulmak zorundaymış gibi muamele görüyorsunuz. Polis şöyle diyor: Senin gibilerini kasabamda istemiyorum, bekleme, oturma, uyuma, yeme gibi aslında hepimizin yaptığı şeyleri yaptığın için seni kasabamdan kovuyorum”, yorumunda bulundu.

Kaliforniya Üniversitesi hukuk öğrencilerinin hazırladığı bir rapor, insanların yaşamını sürdürürken sıkça yaptıkları aktiviteleri kamusal alanlarda yasaklayan tuhaf yasaların 1980’lerin başında ev sahibi olmak için kullanılan federal fonların kesilmesinin ardından ortaya çıktığını ortaya koyuyor.