ABD'de 'anonim yazı' tartışması: McCain, 2020 seçimleri, seçilmiş başkan vurgusu...

New York Times'ta Trump'a karşı yazılan anonim yazı, ABD medyasında yankı bulmaya devam ediyor.

Dış Haberler

Beyaz Saray'da üst düzey bir yetkilinin ismini gizli tutarak New York Times'a yazdığı makale ABD'yi karıştırmıştı.

The Washington Post'ta yer alan Philip Rucker, Ashley Parker ve Josh Dawsey imzalı yazıda, bahsi geçen anonim yazıda yer alan 'uyuyan hücrelerin uyanması' mesajının Beyaz Saray çalışanları arasında yayıldığı ve Beyaz Saray'ın içerisinden bu çağrının yapılmasının korku filmine benzetildiği aktarılırken, Trump'ın yanlış şeyler yapmasını engelleyen bir 'direniş'in olduğu iddiasının ABD yönetim tarihi açısından 'akıllara durgunluk veren' bir ifade olduğu belirtiliyor.

TRUMP 2020'DE BİRİNCİYİZ DİYOR

Trump'ın Beyaz Saray'da şeriflerle düzenlediği bir toplantıda kendisini anketlere göre 2020'deki seçimlerde kimsenin geçemeyeceğini belirttirken, makaleyi kaleme alan gazeteciler çoğu ankette Trump'ın politikalarının kamuoyu tarafından onaylanmadığını gösterdiğini belirtiyorlar.

McCAIN ANMALARI VE TRUMP

Times'ta yer alan yazıda, geçtiğimiz günlerde vefat eden eski Senatör McCain'in bu kadar önemli bir şekilde anılmasının sebebinin, Trump'ın kendisiyle olan karşıtlığı olduğu aktarıldı. Yazıya göre Trump, McCain'in anılmasını 'yılgınlıkla' karşılarken ikilinin birbirlerini düşman olarak gördüğü söylendi.

'SEÇİLMİŞ BAŞKAN' VURGUSU

Beyaz Saray Basın Sekreteri Sarah Huckabee Sanders, konuya ilişkin yaptığı açıklamada bunu yazan şahsın derhal Beyaz Saray'ı terk etmesi gerektiğini belirtti. Sanders, aynı zamanda Trump'ın 2016'daki zaferine vurgu yaparak kimsenin anonim ve 'yüreksiz' yazarına oy vermediğini belirtti.

Anonim yazar hakkında, meşru bir şekilde 'seçilen' başkanı desteklemek yerine ihanet etmeyi tercih eden ve ülkesi yerine egosunu ön plana koyduğunu ifade eden biri olduğunu söyleyen Sanders, Times'ı bu yazı için özür dilemeye davet etti.

'DAHA FAZLA BİLGİ VERİLSİN'

Trump'a muhalif olan kesimler, anonim yazara çağrıda bulunarak yazarın öne çıkarak, Trump'ın ofisi için uygunluğu hakkında Kongre ve halka daha fazla bilgi vermesini talep etti.

TIMES EDİTÖRÜNDEN AÇIKLAMA

Times editoryasından sayfa editörü James Bennet, yazıları anonim yayınlamanın tercih etmedikleri bir şey olduğunu ancak bu yazının, anonimite sağlanmadan yayınlanmasının mümkün olmadığı için böyle yayınlandığını belirtti.

'YAZARIN KİMLİĞİNİ SANAL OLARAK BULMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Yazarın kim olduğuna ilişkin tartışmalara uzmanlar da katıldı. Adli tıp uzmanlarının aktardıklarına göre, yazıları şu ana kadar yazılan benzer örnekleriyle karşılaştırarak yazarların bulunabileceğinin mümkün olduğunu ancak bunun editöryal süreçten geçen yazılarda gerçekleştirilemediğini, çünkü editörlerin yazılarda çok fazla düzenleme yaptıklarını belirtti.