ABD'de 1.5 milyon siyah erkek 'kayıp'

ABD'de 1.5 milyon siyah erkek çeşitli sebeplerle günlük hayata dahil olamıyor. Oranın en yüksek olduğu Ferguson'da hapiste olmayan her 100 siyah kadına 40 siyah erkek düşüyor.

Dış Haberler

New York Times'ın haberine göre ABD'de 1.5 milyon siyah erkek erken ölüm, hapsedilme gibi sebeplerle günlük hayattan "kaybolmuş" durumda. En yüksek sayının hayattan kaybolmuş 25 ila 54 yaş arasındaki 120 bin kişi ile New York'ta olduğu söylenirken, onun peşinden de 45 bin ile Chicago ve 30 bin ile Philadelphia geliyor.

Toplamda hapiste olmayan her siyah kadına 83 siyah erkek düştüğü belirtilirken, beyazlarda bu sayının 99 olduğu belirtiliyor. Oranın en düşük olduğu yerin ise 100 siyah kadına 60 siyah erkek düşen Ferguson olduğu kaydedilirken, bugün sokaklarda olması gereken 25-54 yaş arasındaki 6 siyah erkekten birinin hapsedilmiş veya ölü olduğu vurgulanıyor.

Texas Üniversitesi'nden sosyolog Becky Pettit sayıların çok yüksek olduğunu belirtirken, kaybolan siyahların güneyde kuzeye göre çok daha fazla olduğu söyleniyor. 25-54 yaş arasındaki 600 bin siyah erkeğin hapiste olduğu bilinirken, siyahlarda 12'de 1 olan hapsedilme oranının, siyah olmayan erkeklerde 60'da 1, siyah olmayan kadınlarda ise 500'de 1 olduğu aktarılıyor.

900 bin siyah erkeğin de erken öldüğü belirtilirken, ölüm sebeplerinin başında cinayetin geldiği söyleniyor. Bunun ardından da kalp ve solunum hastalıklarıyla birlikte siyah olmayanlara göre yüzdesi çok yüksek olan "kazalar" geliyor. Bunların dışında orduda gerçekleşen ölümlerin de etken olduğu söyleniyor.

Kayıpların büyük zarar yarattığı aktarılırken, kayıplar sebebiyle ailenin bozulduğu, evlilik oranlarının düştüğü, evlilik dışı çocukların arttığı da Chicago Üniversitesi'nden Kerwin Charles'ın araştırması ile gösteriliyor. Ayrıca bunun kadınların yalnız yaşamasına sebep olduğu da belirtiliyor. 

Siyah erkeklerin kaybolmasının 20. yüzyılın ortasında artmaya başlayan bir olay olduğu söyleniyorken, 1990larda siyah erkeklerin ölüm oranının azaldığı, ancak bunun da hapsedilmedeki artışla dengelendiği belirtiliyor. Son yıllarda hapsedilme oranında da küçük azalışlar olsa da uzun bir süre daha aradaki farkın devam edeceği düşünülüyor.