ABD: YPG istekli ve kabiliyetli bir ortak, ama bir Türkiye değil

YPG kaynakları, Kobani ve Til Hemis'in aksine, ABD uçaklarının Serekaniye'deki IŞİD saldırısına karşı kendilerine henüz yardım etmediğini söyledi.

Dış Haberler

Suriye'deki Kürt bölgelerinde kontrolü elinde bulunduran Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) yakın YPG, ABD öncülüğündeki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı koalisyonun Serekaniye'ye (Raselayn) yardım etmediğini açıkladı.

Associated Press'e (AP) konuşan YPG sözcüsü Redur Xalil, YPG'nin 2 yılı aşkın süre içerisinde, Suriye'de terörizme ve özellikle de IŞİD'e karşı savaşta en etkili güç olduğunu kanıtladığını savundu. 

Xalil buna rağmen, koalisyonun Irak'taki grupları silahlandırmasının aksine, YPG'ye benzer bir programın uygulanmadığını dile getirdi.

Xalil, savaş sahasında YPG'nin Amerikalılara IŞİD militanlarının koordinatlarını ve nerede olduklarını bildirdiğini, ancak işbirliğinin bundan öteye gitmediğini söyledi. Xalil, koalisyonla birlikte askeri operasyon planlamadıklarını da sözlerine ekledi.

SEREKANİYE'YE DESTEK YOK: BEDELİ KANIMIZLA ÖDÜYORUZ
YPG sözcüsü, hava desteğinin de "tutarsız" olduğunu belirtti. Xalil, koalisyon hava saldırılarının Til Hamis'teki savaşta "mükemmel bir tamamlayıcı" olduğunu ancak Serekaniye'deki IŞİD saldırılarını durdurmak için herhangi bir ABD hava saldırı düzenlenmediğini vurguladı.

Xelil, koalisyonun, Serekaniye'ye destek vermemesini "Irak'taki başka operasyonlar nedeniyle meşgul olmasıyla" açıkladığını söylerken, YPG savaşçılarının, "Hava saldırının eksikliğinin bedelini kanımızla ödüyoruz" dediği aktarıldı.

Serekaniye'deki YPG komutanı Hüseyin Koçar, "Bizi çok etkiliyor. Hava saldırıları olsaydı işler daha kolay olur ve daha az zaiyat verirdik" dedi.

ABD: YPG ETKİLİ, AMA BİR TÜRKİYE DEĞİL
ABD'ye göre ise, YPG istekli ve kabiliyetli bir partner olduğunu kanıtladı, ancak bu ortaklık, Washington ile Türkiye'nin ilişkilerine zarar vermeye değecek kadar değil.

ABD'li bir askeri yetkili, ülkesinin Suriye Kürtleri ile ortak olmayı taahhüt etmediğini, ancak koşullara göre, gelecekteki bir işbirliği ihtimalini de göz ardı etmediklerini söyledi.

İsmini açıklamayan bir Türk yetkili ise, Suriye Kürtleri ile temel sorunlarının, onların hala Esad yönetimi ile ilişki kurmaları olduğunu ileri sürdü. 

AP'ye konuşan PYD lideri Salih Müslim ise, ABD-PYD ilişkilerine dair umutlu. Müslim, gelecekte ilişkilerin daha sıkı olacağını düşünüyor.