ABD yanlısı 'muhalefetten' yeni hamle: Trump anında tanıdı, Venezuela'dan yanıt geldi

Venezuela’da ABD yanlısı muhalefetin lideri Juan Guaido, kendisini ülkenin 'geçici devlet başkanı' ilan ettiğini duyurdu. ABD hükümetinin de Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığı açıklandı. Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, 'Küba örneğinden öğrendiğimiz bir şey var. Pek çok emperyalist saldırı gerçekleşti ancak emperyalizm kazanamadı, kazanamayacak da…

soL - Dış Haberler

Venezuela’da ABD yanlısı muhalefetin lideri Juan Guaido, seçim yapılana kadar kendisini ülkenin "geçici devlet başkanı" ilan ettiğini duyurdu. ABD hükümetinin de Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığı açıklandı.

Geçen hafta Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun "devrilmesi ve geçici bir hükümet kurulması için" orduya çağrıda bulunan Guaido'nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinden dakikalar sonra ABD Başkanı Donald Trump, Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı. Diğer ülkelere de Guaido'yu geçici cumhurbaşkanı olarak tanımaları çağrısında bulundu. 

Trump, açıklamasında, "Venezuela halkı tarafından seçilen tek meşru yönetim aracı olan Ulusal Meclis, Nicolas Maduro hükümetinin meşru olmadığını ilan etmek üzere Anayasal yolları harekete geçirdi. Dolayısıyla artık devlet başkanlığı koltuğu boş durumdadır" ifadelerini kullandı.

POMPEO'DAN DARBE ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise "Venezuela ordusuna ve güvenlik kuvvetlerine demokrasiyi destekleme ve vatandaşları koruma" çağrısı yaptı. Pompeo açıklamasında "ABD, Guiado'nun anayasanın 233. maddesi uyarınca Geçici Devlet Başkanı görevini üstlenme yönündeki cesur kararını tanıyor. Ulusal Meclis'i ve geçici bir hükümet kurarak ülkeyi serbest ve adil seçimlere hazırlama yönündeki çabalarını destekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

'ULUSAL MECLİSE SORUŞTURMA: YÜRÜTME GÜCÜ GASP EDİLİYOR'

Yüksek Adalet Divanı Anayasa Mahkemesi hakimi Juan José Mendoza, Venezuela’da yürütme gücünün gasp edildiği gerekçesiyle ABD kontrolündeki Ulusal Meclis üyelerine soruşturma açılması talimatı verdi. Kararda Guaido’nun kendisini devlet başkanı olarak atamasının anayasayı ihlal ettiği belirtildi.

'KÜBA ÖRNEĞİNDEN ÖĞRENDİK'

Başkent Caracas'ta Maduro destekçileri ile bir araya gelen Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello ABD açıklamasını hedef alarak şu ifadeleri kullandı:

Küba örneğinden öğrendiğimiz bir şey var. Pek çok emperyalist saldırı gerçekleşti ancak emperyalizm kazanamadı, kazanamayacak da. Halk bizden 20 Mayıs’ta Nicolas Maduro’yu devlet başkanı yapmamızı emretti. Ne pahasına olursa olsun bu emri uyguladık. Burada toplananlar itaatkar insanlar değil, kendisini savunmayı öğrenen isyankar insanlardır.

ABD'DEN SONRA KANADA VE DİĞER ÜLKELER 

Kanada hükümetinden bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, Kanada'nın, Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanımaya hazırlandığı belirtildi. ABD'nin kararının hemen ardından gelen açıklamayı gerçekleştiren hükümet yetkilisinin ismi paylaşılmadı.

ABD ve Kanada'nın ardından Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez ve Brezilya'da yeni seçilen Bolsonaro hükümeti de Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıyacağını duyurdu. Ekvador, Arjantin, Şili, Peru, Guatemala, Kolombiya ve Kosta Rika da Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ülkeler oldu.

'YENİ PETROL YAPTIRIMLARI GÜNDEMDE'

Reuters'a konuşan kaynaklar, Trump yönetiminin Venezuela'nın petrol sektörünü hedef alan yeni yaptırımları devreye sokmayı planladığını, ABD'li enerji şirketlerinin konuyla ilgili bilgilendirildiğini aktardı.

PENCE HEDEF ALMIŞTI

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Maduro yönetimine karşı çıkan Venezuelalılara desteğini açıklamış, Maduro'yu “Meşruiyeti olmayan bir diktatör” olarak nitelemiş, “Maduro gitmeli” diye yazmıştı.

Venezuela Devlet Başkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez, Mike Pence’e basın toplantısında “Yankee, go home” (Yankee evine git) sözleriyle yanıt verdi. Devlet Başkanı Yardımcısı Venezuela’da “aşırı sağın ülkede istikrar ve huzuru bozma planlarına” tepki gösterdi.

ERDOĞAN'DAN MADURO'YA TELEFON

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela'da yaşanan olaylarla ilgili Devlet Başkanı Maduro'yu telefonla aradı ve desteklerini iletti.

AB'DEN GUAIDO'YA DESTEK

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun, kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesine destek verdi. Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Tusk, "Umarım tüm Avrupa Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip" ifadelerini kullandı.

SAVUNMA BAKANI: ANAYASA VE EGEMENLİĞİ SAVUNACAĞIZ

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Venezuela ulusal ordusunun ülkenin anayasasını ve ulusal egemenliğini savunacağını belirterek, "dayatılan bir Devlet Başkanını" kabul etmeyeceklerini açıkladı.