ABD ve Ukrayna Nazizmle mücadeleye 'hayır' dedi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Nazizm savunucularının kahramanlaştırılmasına karşı etkin önlem alınması çağrısına ABD ve Ukrayna'dan karşı oy geldi.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Üç Numaralı Komitesi 21 Kasım tarihinde kabul ettiği kararla tüm ülkelere Nazizm savunucularının kahramanlaştırılması ve diğer ırkçılık türleri, yabancı düşmanlığı ve nefretle mücadelede daha etkin önlemler alma çağrısında bulundu.

TASS Haber Ajansı’nın haberine göre Rusya tarafından sunulan belgeye 193 BM üyesi ülkenin 115’i oy verdi. Bu karara yalnızca Kanada, ABD ve Ukrayna karşı oy kullandı. Avrupa Birliği ülkeleri dâhil olmak üzere 55 ülke temsilcisi çekimser oy kullandı.

BM kararında ‘Holokost’un inkarı veya inkarının denenmesi koşulsuz olarak kınanıyor’ ve ‘Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme’nin kabul edilmesi ve etkin şekilde uygulanması’ çağrısında bulunuluyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı İnsani Konularda İşbirliği ve İnsan Hakları Dairesi Başkanı Anatoliy Viktorov Komite toplantısında yaptığı açıklamada son dönemde Nazizmin kahramanlaştırılması yönündeki eğilimlerin arttığını vurguladı. Viktorov’un ifadelerine göre ‘Nazizmden kurtuluş günleri yas günü ilen ediliyor, Nazilerle işbirliği yapanlar ise kahraman seviyesine çıkarılmaya’ çalışılıyor.