ABD ve Türkiye, Suriye'de Çin karşıtı cihatçıları destekliyor

ABD, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın Suriye'de desteklediği cihatçılar arasında Çin karşıtı grupların da bulunduğu, bu grupların Çin elçiliklerine ve Çin'e karşı saldırılar gerçekleştirmeyi planladığı aktarılıyor.

Dış Haberler

ABD, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın Suriye'de çok sayıda cihatçı grubu silahlandırdığı ve desteklediği biliniyor.

Asia Times'ın haberine göre, bu gruplar arasında Çin'e karşı saldırılar gerçekleştirmeyi planlayan örgütler de bulunurken, bu durum, ABD'nin Güney Çin Denizi'nde uyguladığı politikayla da birleştirildiğinde, ABD'nin Çin'e karşı tavrının "caydırıcılığın" ötesine geçip, "provokasyona" dönüşeceği aktarılıyor.

30 Ağustos'ta Suriye'de bulunan Türkistan İslami Partisi'ne üye olan Uygur bir cihatçının, Kırgızistan'daki Çin elçiliğine saldırdığı belirtilen haberde, saldırının El Nusra Cephesi tarafından finanse edildiği ve Türkiye'de hazırlandığı bildiriliyor.

'ŞİNCANLILARI TÜRKİYE MERKEZLİ CİHATÇILAR İKNA ETTİ'

Saldırının Çin ve Orta Asya devletleri arasındaki işbirliğine rağmen, Suriye merkezli Çinli Uygur grupların, başarılı operasyonların düzenleme kabiliyetini sürdürdüğünü gösterdiği kaydedilirken, Suriye'nin Çin karşıtı gruplar için bir üs haline geldiği görülüyor.

Türkistan İslami Partisi'nin eskiden Pakistan merkezli olduğu, ancak Suriye'de çıkartılan savaşla birlikte merkezini Suriye'ye kaydırdığı bilinirken, haberde Şincanlı Uygurların, "Türkiye'nin İstanbul ve Kayseri illerindeki cihatçılar tarafından Suriye ve Irak'ta savaşmaya" ikna edildikleri ve TİP ve El Kaide'ye katıldıkları duyuruluyor.

İDLİB TÜRKİSTAN İSLAMİ PARTİSİ'NİN ÜSSÜ HALİNE GELDİ

Nisan 2015'te Türkistan İslami Partisi, Ahrar'uş Şam, El Nusra Cephesi ve diğer ÖSO gruplarının katıldığı Fetih Ordusu'nun, İdlib'i aldığı hatırlatılan haberde, İdlib'in alınması sırasında ABD'nin desteği olduğu belirtiliyor.

ABD ve Türkiye'nin desteğiyle cihatçıların eline geçen İdlib'in, Türkistan İslam Partisi için üs haline geldiği vurgulanırken, ABD'nin "ılımlı" sayılan cihatçı gruplarla Nusra arasındaki işbirliği sebebiyle, El Kaide bağlantısı olan El Nusra Cephesi'nin bombalanmasına karşı çıktığı söyleniyor.

Haberde El Kaide bağlantısı bilinen Beyaz Miğferler videolarında da Çin'in hedef alındığı aktarılırken, Beyaz Miğferler'e ait bir videoda "Esad, Rusya, İran, Çin, bunlar Allah'tan güçlü mü?" diye sorulduğu, sonra 2 Suriye askerinin Türkistan İslami Partisi'nin üyelerince infaz edildiği aktarılıyor.

Rusya'nın Suriye'ye dahil olmasının arkasında, Rusya karşıtı örgütlerin bölgede silahlandırılıyor olmasının yattığı bildirilen haberde, benzer bir durumun Çin için de geçerli olduğu, Çin'in güvenliğinin tehlikeye atılmaya başlamasının üzerine, ülkenin Ağustos 2016 ile birlikte Suriye hükümetine desteği artırdığı bildiriliyor.