ABD ve SDG, 'Rakka polisini' eğitiyor

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Ayn İssa'da Rakka için "polis" eğittiği açıklanırken, kentin IŞİD'den kurtarılmasından sonra yönetim için bir yerel konseyin de kurulduğu belirtiliyor.

Dış Haberler

ABD ve desteklediği YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rakka'yı Irak-Şam İslâm Devleti'nden (IŞİD) almayı planlıyor.

Reuters'in haberine göre, Rakka için kurulan "polis gücü" Ayn İssa'da SDG ve ABD tarafından eğitiliyor.

Rakka'yı yönetmek için ayrıca, yerel aşiret liderlerinin de bulunduğu bir yerel konsey kurulmaya başlandı.

Suriye Demokratik Konseyi (SDK) yetkililerine göre, konsey çoğunlukla Araplardan oluşacak ancak Kürtler ve diğer topluluklar da temsil edilecek.

Yerel konseyde yer aldığını söyleyen Kürt yetkili Awas Ali, konseyin Nisan ayında ilân edileceğini belirtti. Ali'ye göre konseyde aşiret şeyhleri ve şu anda hâlâ Rakka'da yaşayan ancak güvenlik nedeniyle açıklayamadıkları isimler de yer alacak.

Ali, 10 kişilik konseyde yer alacak 2 Kürt'ten birinin kendisi olduğunu, konsey katılması için Rakka bölgesinden 100 tanındık kişiye de davetiye gönderildiğini belirtti.

Ali, konsey için aranan kişilerde bulunan özellikleri şöyle sıralıyor: "En önemli şey rejimle bağlarının olmaması ve seçilen insanların toplumsal olarak kabul edilebilir olması."

Ali, Rakka polisinin de Ayn İssa'da eğitildiğini kaydederek, bunlara eğitimin Menbic ve Kuzey Suriye'deki diğer bölgelerden gelen eğitmenlerin yanı sıra Amerikan koalisyonu tarafından da verildiğini söyledi.

SDK Eş Başkanı İlham Ahmed de, Ayn İssa'da polis eğitimi verildiğini doğruladı.